Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата спешно да представи петгодишна програма за “Марица-изток“, настоява КНСБ

Държавата спешно да представи петгодишна програма за развитието на комплекса „Марица-изток“, както и ясна визия за бъдещето на хилядите работещи в него - за това настояха ръководствата на КНСБ и на миньорската ѝ федерация. От синдиката направиха силно критичен анализ на наскоро представения проект на Министерството на енергетиката на „Стратегия за развитие на енергетиката у нас до 2030-а година“.

Председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ - Божидар Митев, заяви, че към 1-ви юли 2025 г. въглищните централи в страната ще бъдат силно затруднени да продължат работата си. “Никой няма да ги спре силово с разпоредба, по-скоро тяхната енергия заради въглеродните квоти ще стане непродаваема. Те просто сами ще спрат работа“, посочи той.

Председателят на миньорската федерация на КНСБ - Валентин Вълчев, настоя да бъде представена ясна визия за бъдещето на “Марица-изток“ като структуроопределящ комплекс, а първото условие е 5-годишна комплексна програма за развитие, която да се разработи до края на тази година. “За да се знае какво е бъдещето, сега е моментът управляващите да включват всичко това“, подчерта той.

КНСБ са категорични, че в проекта на енергийна стратегия на Министерството на енергетиката липсва визия за управлението на държавната собственост в сектор “Енергетика“. “Много оптимистична, много обща и нямаме никаква реакция при негативно развитие на пазарната среда“, каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във