Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата ще предложи помощ за семействата, ако училищата останат затворени

Министерството на труда и социалната политика готви антикризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви ресорният министър Деница Сачева.

"Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания. Не бих искала да бързам с анонса, но ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини", уточни Сачева пред БНР.

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лв. за пенсионерите при необходимост ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

Наблюдава се непрекъснато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда, отбеляза още министърът и припомни какви са мерките срещу безработицата.

"На първо място това е мярката 60 на 40, която успя да запази почти 200 хил. работни места до този момент. 171 млн. лв. са изплатени на работодателите за това да запазят служителите си. Знаете, че имаше периоди, в които се стигаше до много висок брой на регистриране на безработни на ден. В момента регистрацията на безработни е овладяна и имаме непрекъснато намаляващ брой на хората, които са регистрирани в бюрата по труда", обясни Сачва.

Социалният министър коментира критиките към обявените мерки, а именно, че повечето от тях са социални, които нямат общо с коронакризата и по-малко са насочени към бизнеса и към работещите.

"На първо място това, което се прави, е всъщност за всички структури, които са свързани именно с овладяване на коронакризата и с работа на първа линия, говорим за хората от системата на здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, която подпомага именно бизнеса в момента, защото има най-много работа по мярката 60 на 40. Главна инспекция по труда, която се грижи за безопасните и здравословни условия на труд", отбеляза Сачева и продължи - "Мога да изброявам много от всички агенции и структури, които работят в момента именно за опазване на живота, здравето и жизнеспособността на компаниите. Всички тези структури ще получат допълнително възнаграждение, съответно увеличаване на работните заплати, срещу което ще трябва да има още по-високо качество на това, което те правят за хората."

Министърът изтъкна,че не трябва да се забравят и предвидените 15 млн. лева за културата, независимия културен сектор и свободните професионалисти - хората, които в следствие на коронавируса няма как да възстановят своята обичайна активност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във