Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата ще подкрепи бизнеса с 4 млрд. лева, обяви Борисов

Държавата заделя 4 млрд. лв. в подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Освен това правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на здравното министерство, министерството на отбраната и МВР. Това обяви  премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.  

"Страната ни е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с Covid-19. Имаме обнародван днес в Държавен вестник закона за мерките и действията по време на извънредното положение. За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели. Макар, че нашите мерки от февруари месец, виждате, колко ваши колеги в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутат, като седмици наред загубиха как няма страшно. Толкова развити държави сменяха в рамките на ден или два концепцията си", заяви премиерът.

Той съобщи, че до осем седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати, а  към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже за месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекарство или ваксина за COVID-19“, отбеляза Борисов.

"Израелският премиер, лично го попитах в присъствието на още шест премиери – на Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, защото всички сме убедени, че израелската медицина е напреднала медицина, и той каза: Няма бърз тест, сигурен. Нашите лаборатории, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат.

Затова да отговоря на въпроса за бързите тестове, той е много ясен и категоричен. Вчера Еврокомисията направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили един милион. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел – комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме!", допълни Бойко Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във