Банкеръ Daily

ГЕРБ-СДС:

Държавата се управлява непрозрачно, непрофесионално и не в интерес на българите

Днес държавата се управлява без публичност, прозрачност, непрофесионално и не в интерес на българските граждани, заявиха от ГЕРБ-СДС в декларация във връзка с новите цени на тока и парното.

"Днешното управление дойде на власт със заявката за публичност, прозрачност, за връщане на парламентаризма, към днешна дата нито едно от тези намерения не е изпълнено", обяви от парламентарната трибуна бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. По думите й един от секторите, в които прозрачността се е оказала на най-малка почит, е енергетиката - председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше избран в нарушение на закона, без публичност, уточни Петкова.

Тя попита и как беше подписан меморандумът за намерения с Gemcorp, припомни за "трисекундните сделки за продажба на природен газ" - това ли е публичността, връщането на парламентаризма, заяви депутатът от името на парламентарната си група.

"Днес сме изправени пред поредното лишаване от право на информация и правото да знаем какви цени ще плащаме за парното, тока и водата през следващия отоплителен сезон от 1 юли 2022 г.", посочи бившият енергиен министър. Тя отбеляза, че до вчера не е била публикувана от КЕВР информация за цените, поискани от енергийните предприятия. Петкова добави, че в комисията по енергетика са им отговорили, че не се изисква данните да бъдат публикувани, за да не се притесняват хората. "Това се нарича скандал, защото хората имат право да знаят каква цена ще платят", заявяват от ГЕРБ-СДС.

"В рамките на енергийната комисия поискахме да бъде взето решение регулаторът да предостави информация за исканото от дружествата повишение на цените на енергийните ресурси", каза тя и уточни, че все пак вчера на страницата на КЕВР са публикувани заявленията на енергийните предприятия.

"Изненадата ни беше, когато видяхме какво е публикувал КЕВР като заявления на трите електроразпределителни дружества - КЕВР е заличила цените, на тяхно място са се появили хиксове", обясни Теменужка Петкова. 

"Какво стои зад тези хиксове, обществото трябва да знае дали не става въпрос за увеличение на тока и парното от 100 - 150 процента", попита тя. "Тези хиксове олицетворяват едно единствено нещо - хиксът на вашето управление на промяната, което е една подмяна", обобщи бившият енергиен министър.

"От това как се управлява енергетиката добиваме впечатление как се управлява държавата от вас днес", изтъкна още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във