Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, посочи президентът

Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това трябва да се сложи край. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на новата учебна година в столичното 18-то училище "Уилям Гладстон". Коментарът на държавния глава беше по повод скандала в БНР през миналата седмица около Силвия Великова и безпрецедентното спиране на излъчването на сигнала на обществената медия.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност, очевидно в България е в криза. БНР не е спирало дори по време на войната. Този казус потвърждава въпроса кой е и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика. И на това нещо е крайно време да се сложи край", заяви Румен Радев. Той посочи, че има механизми и институции, които назначават и уволняват по определен ред.

"Когато започне да се работи през глава, тези институции се обезсмислят и изпразват от съдържание", подчерта още президентът. Държавният глава настоя директорът на БНР и разследващите да обявят какви са истинските мотиви за спирането на обществената медия.

"И все пак, според мен, има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите, които явно проявиха солидарност и дадоха пример как се отстоява свободата на словото и професионални стандарти", каза още Румен Радев. Президентът коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор.

"Когато организирах тези предварителни консултации, аз имах ясна цел - да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор и тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът", коментира той, запитан дали ще подпише указа за назначението на нов главен прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във