Банкеръ Daily

Петя Аврамова:

Държавата се тресе освен от пандемична криза и от предизборни изказвания

Държавата се тресе освен от пандемична криза и от предизборни изказвания. Така коментира министърът на регионалното развитие Петя Аврамова твърденията на президента, че се харчат милиарди за магистрали без обществени поръчки.

"Автомагистрали" е държавно дружество, възложено им е строителството на участъците от "Хемус" по Закона за обществените поръчки. Не зная кога президентът е поискал такава информация, депутат поиска и му беше предоставена. Там фигурира една цифра - 405 договора за доставка на материали, машини и оборудване. Ако дружеството имаше договори с 5 фирми бих се притеснила, каза Аврамова.

С трите милиарда лева  предвидени за саниране по стълба "Зелена енергия" в плана за възстановяване на България се очаква да се обновят към 2000 сгради. Почти толкова са и предстоящите за обновяване сгради по националната програма за саниране, обясни регионалният министър. В момента се разработват четири варианта за финансиране, като единият е създаване на национален фонд за декарбонизация, който да поеме този процент на съфинансиране, а не домакинствата.

Идеята за националния фонд за декарбонизация се появи през лятото. Тогава Министерствово на енергетиката публикува проект на Национална стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд на България до 2050 г. Стратегията предвижда обновяване на 60 % от жилищния фонд и 17 % от нежилищния фонд на страната до 2050 г.  Очаква се това да доведе до 7329 GWh спестена енергия годишно.

Аврамова добави, че строителството тази година не е спирало, с усилията на хиляди работници и тази година бе година на строителство. Строят се както магистрали, така и пътища, припомни регионалният министър пред бТВ. Ремонтът на тунел "Витиня" е  започвал през 2018 г., оказало се е,  че има кухини между облицовките и това е било опасно. Той ще бъде пуснат в експлоатация през 2021 г. януари, сигурен и безопасен тунел. 

В петък предсрочно с 6 месеца са пуснати са 11 км от магистрала "Европа", Драгоман-Сливница. През 2022 г. трябва да приключи и и строителството на Калотина-Драгоман, а от Сливница до Северната скоростна тангента се извършва проектиране и отчуждаване на земи, поясни Аврамова.

На магистрала "Тракия" ще бъдат ремонтирани 52 км, 40 км са от Чирпан до Стара Загора, които имат нужда от сериозна рехабилитация. Няма как да затворим цялата магистрала, продължаваме и в началото та 2021 г. Този участък е строен 2007 г., изтекли са отдавна гаранционните срокове, но така или иначе държавата осигури 92 млн. лв. за ремонта им, каза Аврамова.

Законът за ВиК е публикуван за обществено обсъждане, вече получаваме становища. Той не предвижда увеличаваме на цената на водата, има текстове, които казват, че ще се запази социалната поносимост на цената, каза министърката в отговор на твърдения на Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във