Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗДЕЛЯ С БУЛБАНК

Събитията около продажбата на БУЛБАНК през последната седмица се развиха с шеметна бързина и непредсказуемост, след като на 30 юни Банковата консолидационна компания съобщи, че ще сключи договор за продажбата на най-голямата българска банка с италиано-германския консорциум УниКредито Италиано - Алианц. Още на 4 юли се заговори, че БКК се надява да подпише договора за продажбата на БУЛБАНК до края на седмицата. Единственият проблем бе дали купувачът и продавачът ще изчистят всички технически подробности около договора. Другата дребна подробност бе ще успее ли главният изпълнителен директор на УниКредито Италиано Алесандро Профумо да пристигне в България, за да сложи подписа си под него.


Докато консултантите на БКК и на купувачите се трудеха около подготовката на договора, на 5 юли вицепремиерът Петър Жотев поднесе поредната изненада. Той заяви пред журналисти, че съветът на директорите на консолидационната компания е поискал от ръководството на БУЛБАНК да свика извънредно общо събрание. Мениджърите на банката научиха новината от електронните медии, които разпространиха изявлението на вицепремиера. Жотев съобщи, че на събранието ще бъде променена структурата на управление на кредитната институция, а това предполага, че корекции трябва да претърпи и уставът й. Целта е съветът на директорите на БУЛБАНК да бъде разпуснат, общото събрание да избере надзорен съвет, който да назначи управителен съвет.


На 6 юли медиите пак бяха сюрпризирани - този път с новината, че договорът за продажбата на БУЛБАНК ще бъде официално подписан на следващия ден (7 юли) в Министерския съвет.


Докато икономическото министерство разпращаше факсовете за събитието по редакциите, банкерите се питаха: защо държавата бърза да прави промени в управлението на БУЛБАНК, след като новите собственици идват? Какво се крие зад репликата на Жотев, че надзорният съвет на банката трябва да се състои от държавни служители? Защо така безцеремонно се дискредитират мениджърите на БУЛБАНК? В петък се видя, че те дори не бяха поканени на подписването на сделката.


Същия ден в гранитната зала на Министерския съвет подписите си под договора за продажбата на БУЛБАНК поставиха вицепремиерът Петър Жотев и финансовият министър Муравей Радев (за продавача) и Алесандро Профумо и представителят на Алианц Димитър Желев (за купувача).


След приключването на официалната част вицепремиерът съобщи, че до момента по сметката на БКК в БНП-Дрезднербанк (България) са постъпили 15 млн. евро. Но подписаният договор ще влезе в сила, когато консорциумът УниКредито Италиано - Алианц преведе цялата сума от 360 млн. евро. Това бе цената, която той се съгласи да плати за 98% от акциите на БУЛБАНК.


Едва след подписването на договора вицепремиерът Жотев поясни идеята си за въвеждането на надзорен съвет в БУЛБАНК.


С избора на надзорен съвет, в който ще влязат представители на държавата, искаме да въведем по-добър контрол в банката през преходния период от подписването на приватизационния договор до прехвърлянето на акциите на БКК в банката на УниКредито Италиано и Алианц. Така БКК ще бъде сигурна, че няма да се сключват странни договори, че няма да се вземат решения за високи премии, и така нататък, заяви той. С тези думи Петър Жотев декларира съмненията си, че мениджърите на БУЛБАНК може да се опитат да й навредят. Нещо, в което едва ли и той самият вярва.


За разлика от Жотев изпълнителният директор на УниКредито Италиано Алесандро Профумо даде висока оценка за професионализма на мениджърите на БУЛБАНК. На въпрос на в. БАНКЕРЪ дали се опасява, че ръководството на банката може да предприеме действия, с които да навреди на кредитната институция и на интересите на УниКредито Италиано, Алесандро Профумо заяви: Мениджмънтът на БУЛБАНК има много здрава връзка с нея и затова не мисля, че те биха направили каквото и да било, за да навредят на банката или на акционерите й.


Профумо смята, че въвеждането на надзорен съвет в структурата на управление на една банка е доказало своите предимства. Той не пропусна да подчертае, че от разговорите си с Чавдар Кънчев си е съставил положително мнение за нейното управление.


Близки до вицепремиера източници твърдят, че след въвеждането на надзорен съвет в управителния съвет на БУЛБАНК ще влязат същите хора, които сега са в съвета на директорите й. Въпросът е дали сегашните мениджъри ще приемат да останат при наложените им от консолидационната компания условия. Вероятно Жотев разчита, че Чавдар Кънчев няма да преглътне въвеждането на надзорен съвет и ще подаде оставка.


Цялата тази прибързаност на вицепремиера може да се окаже съвършено безсмислена. Защото извънредното общо събрание на БУЛБАНК по закон няма как да се проведе по-рано от средата на август (един месец след публикуване на обявата за събранието в Държавен вестник). Наложителните в този случай промени в устава на банката, както и избраният надзорен съвет стават легитимни едва след като бъдат регистрирани в съда. Дотогава той не може да взема каквито и да е решения, включително и да избира управителен съвет. А за беля до 15 септември съдилищата са във ваканция. Разбира се, има дежурни магистрати, но съдбата на операцията ще зависи от тяхната благосклонност. Ако съдията е несговорчив, БУЛБАНК ще продължи да се управлява от сегашния съвет на директорите, а избраният надзорен съвет ще се окаже ненужен.


Алесандро Профумо се надява до средата на септември УниКредито Италиано да получи разрешения от Комисията по защита на конкуренцията, от БНБ и от Италианската централна банка за придобиването на 93% от акциите на БУЛБАНК (останалите 5% ще вземе Алианц). Веднага след това купувачите възнамеряват да платят остатъка от цената до 360 млн. евро. Последното действие ще е джиросването на акциите в полза на италиано-германския консорциум.


Профумо не скри, че УниКредито Италиано планира след време да продаде 3% от акциите на БУЛБАНК на държавната агенция за подпомагане на италианските инвестиции в чужбина СИМЕСТ. Това е една от стъпките, чрез които УниКредито Италиано се надява да привлече в България капиталите на големи фирми от Апенинския полустров.


Петър Жотев пък декларира, че не се съмнява в сериозността на намеренията на купувачите на БУЛБАНК и също прогнозира, че сделката ще приключи през септември. Той категорично опроверга информацията, появила се в последния брой на в.168 часа, че БКК се е съгласила да даде допълнителни гаранции на УниКредито Италиано в размер на 90 млн. евро, които ще й бъдат върнати, ако през следващите пет години се окаже, че в БУЛБАНК има скрити загуби. Той потвърди, че гаранциите, които консолидационната компания дава в полза на купувачите, са за 15 млн. евро в срок от 18 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във