Банкеръ Daily

Живко Георгиев пред в. "БАНКЕРЪ":

Държавата се отнася към гражданите с презрение

Гражданите са възприемани като част от пейзажа, от местния релеф, което е още по-неприятно. Дори бих казал, че държавата се отнася към тях с презрение. Това заяви социологът Живко Георгиев в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

"Има една управляваща класа, която се състои не само от видимите представители от ниската сфера и в институциите на властта. Там има и икономическа - понякога видима, но не чак толкова видима - прослойка. Това е управляващият елит, както казват социолозите, който е някаква симбиоза от представени в политиката и представени сред бизнес елита фигури. Около тяхното обгрижване тече политическият дневен ред на управляващите, доколкото има такъв. Всички останали са, общо взето, извън борда. Може би за тях ще се сетят и ще има някои жестове догодина, тъй като има два броя избори", заяви социологът по повод някои законпроекти, на които бе сложена щампата "лобистки".

Според Георгиев БСП още не е намерила адекватна линия на поведение.

"БСП не е намерила адекватен подход, в който да има някаква синергия от всичко това, което прави. Тя пилее енергията си по всички поводи. Трябва да има реакция, но поне засега го няма единния фокус", посочи той. 

Социологът коментира и шансовете на България за членство в Шенген и еврозоната.

"На някои от нас може и да им се иска всичко това да се случи. Но извинявайте, забелязвам по-скоро застой или даже регрес в тези жизненоважни сфери, които казахте и които биха ни направили равноправен партньор във въпросните по-големи общоевропейски платформи. Ако това се случи, то безспорно ще стане по логиката на някакви политически решения в Брюксел, Берлин или Париж. А не защото еврозоната или Шенгенското пространство имат нужда от такива като нас на собствен терен", поясни Живко Георгиев.

Цялото интервю четете в последния брой на в. "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във