Банкеръ Weekly

Общество и политика

Държавата се опитва да лови маймуни с трици

Тези дни се разбра, че Държавната агенция за българите в чужбина се опитва да върне сънародниците ни, които работят извън страната, като им праща писма. Експертът от агенцията Ива Крумова обясни в телевизионен ефир, че писма било най-общо казано и всъщност ставало дума за имейли, за общуване по скайп и по телефона. По този начин се описвали конкретни работни места в различни фирми и какви са изискванията към желаещите.

Много е интересно какво по- конкретно пишат служителите в агенцията на емигриралите българи - напуснали родината и близките си, за да оцелеят те и семействата им, останали тук? Какви звезди им свалят, за да ги примамят обратно? Какви заплати и условия на труд? И дали във въпросната институция не кипи безсмислен труд и се правят ненужни разходи, от които резултат едва ли ще има?

Какво направиха трите кабинета на Бойко Борисов и ГЕРБ за почти десет години та да подобрят стандарта на живот в държавата и да повишат доходите на хората? Строяха магистрали, докато маса хора се изнасяха поединично или на групи в чужбина, за да търсят по-достоен начин на съществуване.

Правителствата харчеха парите на данъкоплатците, заобикаляйки парламента, за да си купуват политическо време и спокойствие. Не решиха нито един проблем на която и да било социална група, съсловие или бранш, за което свидетелства дълготрайният протест на майките на деца с увреждания. Но пък внасяха лобистки закони в Народното събрание в полза на един или друг олигарх или монополист. И докато населението обедняваше, а т. нар. средна класа почти изчезна, близки до управляващите фирми "дебелееха". Докато младите хора продължават да напускат България през Терминал-2, един преуспял корпулентен млад мъж за една година забогатя с 37 млн. лева. По този повод българка, живееща в странство, написа във Фейсбук следния коментар: "Ако държавата ще ми пише писмо, с което ще ме връща от чужбина, моля в него да опише детайлно как да спечеля бързичко 37 милиона. Ще се върна, преди да съм заминала."

В коя сфера се провеждат някакви дългосрочни целенасочени политики? За развитието на кой отрасъл е изработена стратегия, която да се следва стъпка по стъпка? Къде е направена поне една реформа? Здравеопазването е в катастрофално състояние. Образованието е в хаос. Културата е оставена на самотек...

Инвестициите паднаха до минимум, инвеститорите се изтеглят, а корупцията стигна невиждани размери - дори онези 4 т суджук, 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма, не са шега работа. Армията на чиновниците не намалява, а расте и институциите са в пълен блокаж заради невежи и некомпетентни "калинки".

Престъпността - и организирана, и битова - си е все така непреборена. Контрабандата си е жива и здрава. Действията на властта са само имитация и самохвалство. Вътрешната политика е сведена до куп битовизми и паническо гасене на пожари.

В интерес на истината  хората бягат в чужбина не само заради мизерните заплати. Макар че как с 400-500-600 лв. на месец ще създадеш и издържаш семейство? По-страшното е, че бягат заради опростачената среда, в която трябва да живеят и да понасят всеки ден. Мнозина не искат да отглеждат децата си в това примитивно обкръжение, където се водят битки за детски градини, за записване в училище. Хората бягат и заради липсата на перспектива за развитие или кариера. И защо да се връщат? България е в застой от 27 години насам. Нищо не се е променило, не е мръднало.

Млада българка пак в телевизионния ефир разказа, че е напуснала страната, след като е била блъсната на пешеходна пътека от син на депутат, но не е получила справедливост и възмездие от правосъдната ни система. Сега, заедно със семейството си, се е върнала, но е била посрещната от родината си също така враждебно, както и е изпратена. Много трудно си намерила работа, защото на нашите работодатели не им харесва да назначават млади майки...

Експертката от Държавната агенция за българите в чужбина рече още, че се връщат и висококвалифицирани хора, които имат имоти у нас. Неотдавна беше публикувана една статистика, че 1.2 млн. жилища в страната са празни. Една от причините, които бяха изтъкнати, е, че строителството продължава, а населението намалява. Но не беше казано в прав текст, че една голяма част от тези необитавани апартаменти и къщи са на хора, които са заминали да работят зад граница. Те са си запазили имотите, защото се надяват един ден, като се пенсионират, да се върнат.

Засега обаче за чужбина заминават повече българи, отколкото се връщат. Според Националния статистически институт броят на напускащите за година е около 35 хил., а на връщащите се близо 25 хиляди. Само в Германия работят над 300 000 нашенци. Като прибавим ниската раждаемост и високата смъртност, пасиансът се подрежда.

Повече от ясно е, че само с любезни писма сегашната държава няма да върне никого. Политическата ни система произвежда все повече абсурди, скандали, деморализация и все по-малко реална, нормална, съвременна европейска демокрация. Така че това, което се опитва да прави държавата сега, е да лови маймуни с трици.

 

 

Въпреки че властта се опитва леко да неглижира ефекта за икономиката ни от изпращаните от емигрантите средства, сериозна част от покупателната способност на българина е свързана с парите, идващи от чужбина. Съдейки по данните на БНБ, става дума за 506.9 млн. евро само за първите пет месеца на годината. При това в тази статистика влизат единствено банковите преводи над 2500 евро, но не и по-дребните суми и парите в брой.

 

 

Ива Крумова от Агенцията за българите в чужбина призна, че ведомството й постига успехи най-вече в българските общности, живеещи в държави с по-нисък стандарт от нашия, като Молдова, Украйна и Македония. По думите й във фирма в Костинброд са дошли да работят 40 души от Западните покрайнини в Сърбия.

Разбира се, писма се пращат и към емигрантите в Западна Европа. Това става според потребностите на бизнеса. Например на българите във Франция агенцията предлага работни места с френски език у нас.

"Опитваме се - знаем, че малка част се връщат", откровена е Крумова. Тя добави, че агенцията няма данни колко точно българи са се завърнали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във