Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА ПОЕ ДЪЛГА НА МИНЕРАЛБАНК КЪМ ИСПАНИЯ

Парламентът ратифицира споразумението за уреждане на испанския дълг от 4.6 млрд. песети (30 млн. щ. долара) на обявената в несъстоятелност МИНЕРАЛБАНК. В рамките на две години задълженията ще се изплащат по схемата дълг срещу собственост. Когато испанска фирма спечели конкурс за приватизация на българско предприятие, тя ще плаща 60% от договорената цена на иберийското кралство, а 40% - на България. На практика това е 40% редукция на дълга към Испания. Споразумението ще влезе в сила от началото на 1999 г. и ще важи две години. Ако за това време дългът от 4.6 млрд. песети (30 млн. щ. долара) не бъде върнат, срокът за суаповите операции може да се удължи или ще се договори схема за парично погасяване на останалата част от задължението. Допълнително облекчение при изплащането на въпросните 4.6 млрд. песети е, че върху тях няма да се начисляват лихви.


Испанският дълг възниква през 1988 г., когато Banco Exterior d'Espana отпуска на МИНЕРАЛБАНК целеви заем. Тя от своя страна го предоставя на Български морски флот за закупуването на шест кораба. Заемът е гарантиран от испанската държавна агенция за застраховане на експортните кредити CESCE. Твърди се, че кредитът, който българската банка предоставя на БМФ, е бил обезпечен с ипотека върху корабите.


След затварянето на МИНЕРАЛБАНК на 17 май 1996 г. БМФ купува чрез посредник вземане на чуждестранен кредитор от нея. Чрез прихващане корабособственикът закрива дълга си към МИНЕРАЛБАНК, но самата банка не може да върне парите на Banco Exterior d'Espana. Испанската кредитна институция си ги получава от своя застраховател CESCE, а той на свой ред, като държавна структура, си ги възстановява от испанския бюджет.


В крайна сметка иберийското кралство настоява пред българската държава да му се издължи. Още в края на миналата година претенциите на Испания бяха категорично подкрепени и от Европейския съюз. Българското правителство форсира решаването на проблема, защото му предстояха преговори с ЕС за нови заеми за подкрепа на платежния баланс. Неслучайно ратификацията на споразумението за испанския дълг съвпадна с посещението на премиера Иван Костов в Брюксел. Там, както той сам заяви, ни е обещана необходимата финансова помощ. Но за да сме сигурни, че сме премахнали всички пречки за получаването й, държавата ще трябва да уреди и италианския и австрийския дълг на Стопанска банка. В противен случай може и да не получим част от обещаните от ЕС кредити, както стана с втория транш от заема за 250 млн. ECU, който съюзът ни отпусна миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във