Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата отпуска още пари за ремонта на Зографския манастир в Атон

Източното крило е построено преди двеста години и към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности. Снимка: Община Банско

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2021 г. в размер на 2,3 млн. лв. Средствата са предназначени за довършване на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф" - Атон. 

Източното крило е построено преди двеста години и към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното му укрепване е извършено в значителна степен. С извършване на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф". 

Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Източното крило е построено със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята "История славянобългарска". С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност.

През 2019 г. тогавашното правителство също отпусна 2,3 млн. лева за ремонта и реконструкцията на манастира. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във