Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата отпуска над 55 млн. лв. за нови социални услуги за деца и семейства

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства. Средствата са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  2014-2020 г.

Социалният министър Бисер Петков беше днес в Благоевград, където откри три нови социални услуги за подкрепа в общността и в семейна среда  - Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Трите центъра са част от новите 112 социални услуги, които ще се разкрият съгласно Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги. Те са част от плана за деинституционализация на децата. 

Петков обясни, че до края на 2020 г. процесът на извеждането на децата от домовете ще бъде финализиран. Чрез него се преминава към предоставянето на услуги в общността и към услуги от резидентен тип, където децата и техните родители ще получават необходимата им подкрепа, близка до семейната среда и качествена грижа. 

През 2010 г. в 137 институции са били настанени повече от 7 500 деца.  От тогава до сега са закрити 114 домове и от тях са изведени над 7 000 деца. Към края на полугодието на 2019 г. съществуващите институции са 23, с малко над 500 деца в тях.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във