Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата отпуска 1,7 млн. лв. за детска болница в София

Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на заплатите на лекарите в специализираната педиатрична болница в София и за закупуване на нова техника. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след приключилата среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха педиатри, и неонатолози.

Ананиев съобщи, че ще бъде внесен проект на постановление в Министерския съвет, с което ще се предоставят на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва - 500 000 лв за 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лв. за закупуването на 50 кувьоза . В същото време са предвидени и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване, което се финансира чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването.

Днес се проведе трети пореден протест за бъдещето на единствената детска болница. Недоволните лекари, медицински сестри, санитари и подкрепящите ги родители блокираха движението по булеварда пред болницата. Въпреки че наскоро здравните власти обявиха, че няма да има ограничения за приема в Педиатрията, протестиращите са недоволни. Те настояха за по-високи възнаграждения. Но засега няма изгледи друго от основните им искания да бъде изпълнено - лечебното заведение да придобие статут на "национална" болница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във