Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата отделя 26 млн. за образование на деца от уязвими групи

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че 26 млн. лева са средствата за тази година, с които ще се финансират училища и детски градини с концентрация на деца от уязвими групи.

По време на изслушването си в Народното събрание Вълчев съобщи също, че правителството предвижда допълнително заплащане от 300 лева месечно за учителите, които ще работят в най-проблемните училища.  Отпуснатите 26 милиона лева ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на екипите, учителите и над 200 медиатори, които участват в програмата "Заедно за всяко дете". Това ще се случи според разработения механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Най-проблемни са училищата в обособените квартали, уточни министърът и там системата се справя най-трудно. 

"За съжаление има много училища, в които средната посещаемост е 50% дори, трябва да се включи този своеобразен, специален отряд от по-добре мотивирани учители. Предвижда се допълнително заплащане от 300 лв. на тези учители месечно, които се включат в този модул. Първоначалните ни данни показват, че тези средства не са достатъчни и със сигурност вероятно ще помислим за това да бъдат увеличени". На територията на страната работят 1100 екипа с 11 хиляди души, припомни образователният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във