Банкеръ Weekly

Общество и политика

Държавата осъдена за близо 1 млн. лева

Павлитовата къща

България бе осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург да плати рекордно обезщетение в размер на 462 000 евро на седем българи, наследили емблематичната Павлитова (Синя) къща в стария Пловдив, която е и паметник на културата. Присъдата е заради това, че чрез своите съдебни органи държавата е допуснала нарушаване на основно право на своите граждани, каквото е правото на собственост. В допълнение е бил нарушен и принципът на правната сигурност, гарантиран в Конвенцията за правата на човека.

Историята накратко: Павлитовата къща е била отчуждена през 1966-а и оттогава се ползва от държавата. В сградата се помещава и Фонд "13 века България". Важна подробност е, че в края на 70-те нея избухва пожар и се налага тя да бъде основно ремонтирана и възстановена.

През 1992-ра наследниците на старите собственици на къщата подават искане за реституция. Тогавашният кмет на Пловдив отказва. Този отказ обаче е обжалван в съда и през 1998-а, след дълга съдебна битка, е отменен от Върховния административен съд. ВАС приема, че имотът на жалбоподателите е отчужден по закон, който допуска такова отчуждаване само за последващо построяване на сграда или инфраструктура. Но процесният имот е обявен за културен паметник и отчужден, за да бъде използван като такъв - нищо ново не е било строено на негово място. Ремонтът след пожара също не е такова строителство, което да оправдава отчуждаването.

С това решение на ВАС пътят пред наследниците е открит, имотът им е реституиран и през 2001-а те получават нотариален акт за него. Само че така и не успяват да влязат във владение - общината просто отказва им предаде Синята къща, за която междувременно си е издала акт за общинска собственост.

Стига се до второ съдебно дело, което вече се води не пред административен, а пред граждански съд. С него наследниците искат да им бъде предадено владението на имота. Но през 2007-а искът им е окончателно отхвърлен - този път с решение на Върховния касационен съд (ВКС). Който казва, че имотът не подлежи на реституция. Гражданският съд допуска "косвен съдебен контрол" върху отказа за реституция и отново преразглежда казуса, въпреки че по него вече има произнасяне на ВАС. При второто разглеждане обаче ВКС решава, че отказът е правилен, защото ремонтите след пожара са били толкова мащабни, че по смисъла на Закона за реституция старата сграда вече не е съществувала и затова не е можело да бъде реституирана.

На практика двете върховни съдилища се произнасят с коренно противоположни решения по един и същи казус, свързан с един и същ имот. А на наследниците не им остава нищо друго, освен да потърсят справедливост в Страсбург. И я намират под формата на 1 млн. обезщетение, което няма да платят съдилищата или пловдивската община, а данъкоплатците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във