Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата обмисля схема за кредитиране на закъсалите болници

Министерството на здравеопазването е взело решение да отпусне финансова помощ от 300 000 лева за болниците в Ловеч и Враца. Освен това ведомството е изплатило цялата сума за спешни дейности на болниците в размер на над 50 000 лева.  Това обяви министърът на здравеопазването Николай Петров по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравеопазването".  

По думите му в системата на здравеопазването трябва да има широко обществено обсъждане - накъде, с какви средства и с каква цел трябва да се развива. Трябвало да се намери баланс между обхватността на системата и нейната иновативност. Типично за настоящата ни система било, че има места с много силно развити технологични решения, но не е много ясен отговорът за достъпността до тях.

Преди дни Петров обяви, че се търсят решения за излизане от финансовата криза на лечебните заведения. В тази връзка държавата обмисля създаването на фонд или целева субсидия, която да дава възможност на болниците да теглят кредити без никаква или с минимална лихва, така че да покриват задълженията си.

Министърът на здравеопазването вече е провел среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, на която са обсъдили тази възможност.

"Болниците са търговски дружества, дълговете им са над половин милиард, а държавата няма право да им дава помощи", обясни здравният министър.

От изказването му стана ясно, че болниците, които са в най-кризисно състояние са в Ловеч, Враца, Бургас, Видин и в Стара Загора.

"В момента се променя модела на управление, правят се опити да се предоговарят задължения в закъсалите здравни заведения", разясни преди дни Николай Петров.

Той заяви, че въпросният фонд е законен и възможен, но трябва да се проучи как да бъдат устроени правилата, за да не се допуска дискриминация на здравни заведения, защото пред закона те всички са равни.

През миналата седмица проф. Николай Петров се е срещнал и с министъра на социалната политика Бисер Петков. Двамата са обсъждали вариант да се поемат разходите за извънболнична помощ на доказано социално слаби граждани.

Досега подобен ресурс не е създаван, а е належащ. Обсъжда се сумата между два и три милиона лева, поясни министърът на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във