Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА НАПУСНА ОКОНЧАТЕЛНО СТОМАНА

Държавен вестник сложи точка на фалитната одисея на Стомана, публикувайки на 19 септември решението на Пернишкия окръжен съд, с което утвърждава оздравителния план на металургичния комбинат. С това се дава зелена светлина на предвидената в него разпродажба на активите на фалиралия преди година завод. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, основното производство на комбината стана собственост на дружеството Стомана индъстри с водещ акционер фирма Еврометал. Тя пък е част от Ладимекс холдинг, представляван от Людмил Стойков.


Купувачът плати, преди повече от месец, първите 3 млн. щ. долара от общо 15.4 млн. щ. долара, за които беше спазарен цехът за производство на стомана. Останалите пари ще се изплащат в продължение на пет години на равни тримесечни вноски. Средствата ще отидат за погасяване на задължения на Стомана АД към работниците в завода, към държавата и към обезпечените частни кредитори.


Очаква се до края на годината да бъдат сключени и други договори за продажба на обособени части. За повечето от тях са подписани предварителни споразумения. Засега никой не се интересува единствено от цеха за вародобив, който вероятно ще бъде ликвидиран.


Междувременно съветът на директорите на пернишкия завод насрочи за 28 септември общо събрание на дружеството. На него акционерите ще овластят съвета на директорите да извършва сделките, предвидени в оздравителния план чрез публичен търг с явно наддаване - разбира се, след разрешението на синдиците на Стомана АД.


Мажоритарен акционер в дружеството е държавата, която вече гласува за приемането на оздравителния план на общото събрание на кредиторите през юни. Книжа, придобити от първата вълна на масовата приватизация, притежават още пернишкия Континентал холдинг, контролиран от Ладимекс, Труд и капитал холдинг и Акционер фаворит холдинг.


С покупката на основното производство на Стомана Ладимекс вече контролира по-голямата част от тежката индустрия в Пернишка област. Чрез различни свои структури той е собственик на Лекоко - Радомир, на завода за заваръчни машини в Перник, в предприятието за производство на едрогабаритни машини, както и на миноритарен пакет от Тежко машиностроене - Радомир. Холдингът управлява още черноморския курорт Дюни и предприятието Сердика-Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във