Банкеръ Weekly

Общество и политика

Държавата форсира работата по електронното гласуване

"Електронно управление" и ЦИК представиха проекта

Държавата ще работи ускорено по реализацията на проекта за дистанционното електронно гласуване, който срещна одобрението на над 70% от гражданите, участвали на референдума, иницииран през 2015-а от президента Росен Плевнелиев.

До края на годината ръководителите от Държавната агенция за "Електронно управление" (ДАЕУ) и партньорите им от Централната избирателна комисия (ЦИК) ще започнат същинската работа по системата. Преди дни двете институции организираха специално представяне на проекта и дадоха разяснения за сроковете, в които той ще бъде изпълнен. Те увериха, че всички дейности вървят според разпоредбите в Изборния кодекс.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, още преди два месеца беше поръчан анализ на практиките за електронно дистанционно гласуване в чужбина и по-конкретно в Естония, Норвегия и Франция. Фирмата "Ню ай", която спечели поръчката с оферта от 8 хил. лв., ще изготви и препоръки за сигурността на софтуера и идентифицирането на гласоподавателите. Тя би следвало да представи и мерки срещу "корупционни и недемократични практики". Например купуване на гласове, принуда и семеен вот. Всъщност, докладът вече е почти готов и ще бъде представен в средата на ноември, обясниха от "Електронно управление" и избирателната комисия. През същия месец ще се проведат и симулациите на дистанционен електронен вот. С това ще приключи първата фаза на проекта.

Очакванията на експертите на ДАЕУ и ЦИК са през декември да бъде обявена и обществената поръчка за изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно гласуване. Към изпълнителя ще има задължителни изисквания за спазване на тайната на вота, невъзможност за промяна на резултата и гарантиране на принципа "1 човек - 1 отчетен глас". Той ще трябва да проведе и обучение за работа с въпросната система. То ще обхване най-малко 70 представители на избирателни комисии и администратори. Предвижда се тестването да стане до края на 2018-а на реални избори, най-вероятно частични. За цялата си работа избраната компания ще прибере около 1.3 млн. лева.

Въвеждането в реална експлоатация е планирано за изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 година. Преди това обаче ще има разяснителна кампания, както и публикации в печатни или електронни издания. Бюджетът за кампанията възлиза на 14 934 лева. Иначе, общата стойност на проекта е 1 499 959 лева. Той се реализира чрез оперативната програма "Добро управление" и със съфинансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Според ръководителите на начинанието успешното му изпълнение ще насърчи дигитализацията на административните процеси, обработката на огромни масиви от данни, свързани с изборния процес, и ще повиши доверието в институциите.

Разбира се, дистанционният електронен вот не отменя гласуването с хартиена бюлетина, а предоставя на гласоподавателите бърза, достъпна и по-ефективна от гледна точка на грешки и разходи алтернатива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във