Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата е изплатила дължимите суми на фирмите, ангажирани с АМ "Хемус"

Държавата е изплатила дължимите суми към фирмите, които участват в строителството на новите участъци на магистрала "Хемус" и изграждането ѝ се възобновява.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков инспектира строителството на участък 3 - пътен възел Плевен.

Шишков посочи, че на практика се прави втора копка за строителството на АМ "Хемус", което вече е възстановено. Той каза, че ще държи да се спазят сроковете.

Третият участък е изпълнен дотук на 45%, участък 1 - от пътен възел Боаза до пътен възел Дерманци – на 65%. Най-бавно се строи вторият участък – от Дерманци до пътен възел Каленика, който в момента е на 10-12%.

Министърът каза, че е безумие да се започне строителство на участъци 1 и 3, без да е започнало строителството на участък 2, тъй като магистралата няма как да бъде пусната.

Той не се ангажира със срокове, в които трябва да бъде завършена магистралата до пътен възел Плевен, но според "Автомагистрали" срокът за участък 3 е до юни 2023 г., за участък 1 до март 2023 г., а за участък 2 – до ноември 2024 г., което означава, че най-рано магистралата ще може да се пусната до п.в. Плевен в края на 2024 г.

Шишков каза още, че до края на този месец ще бъде пуснато в експлоатация трасето от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци, което на практика е завършено. За останалите участъци от 4 до 8 все още не може да се мисли. Той вече е внесъл в Народното събрание текст за промяна на Закона за устройство на територията, за да бъде узаконено незаконното на практика строителство на участъците 4 и 5, което беше започнато, но впоследствие спряно.

Министърът каза, че на практика разрешение за магистралата има само до п.в. Плевен.

Тунел "Ечемишка" в посока София вече е отворен за движение, съобщи Шишков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във