Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата даде на ЦИК още 3,1 млн. лева за бюлетините за местния вот

Министерският съвет предостави допълнително 3,1 млн. лева на Централната избирателна комисия за отпечатване на бюлетините за местните избори. С промените в план-сметката се осигуряват допълнителни средства за изпълнение на сключения договор с "Печатница на БНБ" АД след проведената процедура за възлагане.

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.

Първоначалният бюджет, който бе гласуван за вота през октомври е безпрецедентен – 70,7 млн. лв. или с 20,2 млн. лв. повече средства в сравнение с изборите за кметове и общински съветници преди четири години. А разходите за Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии не бяха увеличавани от 2011 г. 

Опасенията на ЦИК и управляващите бяха, че при машинен вот разходите ще са много по-големи. Оказва се, че и рекордната сума е недостатъчна. 

Както "Банкеръ" писа, изчисленията на организациите "Прозрачност без граници" и "Отворен парламент", направени въз основа на официалните резултати от местните избори във всички 265 общини, показват, че на национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници е 466 077, като те съставляват 15,098% от пуснатите в урните бюлетини. На ниво области обобщените данни показват, че в 3 области делът на е над 20%, а в 11 области той варира между 17% и 20%. На общинско равнище също се открояват драстично високи стойности, които съставляват между 25% и 31% от общия брой на подадените бюлетини.

Според "Отворен парламент" сред причините за това явление е именно недостатъчната запознатост на избирателите с дизайна на бюлетината и начина на гласуване. Друг фактор може да е недостатъчно ефективната информационна кампания на ЦИК, която не е достигнала до широк кръг избиратели.

Остава да си зададем въпроса дали не отделяме допълнително над 3 милиона за отпечатване на огромно количество бюлетини, които са отишли нахалост. Голяма част от избирателите не са успели да упражнят вота си, поради липса на адекватни указания в деня на гласуването или заради липса на предварителна информация от страна на ЦИК.

Разбира се, съществуват и съмнения, че част от недействителните бюлетини умишлено допълнително са направени такива. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във