Банкеръ Daily

На първо четене Народното събрание реши

Държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, с които се предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.

Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП, и "Демократична България" гласуваха „за“, партия „Възраждане“ беше против, ДПС се въздържаха, а ГЕРБ гласува смесено.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева. Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства.

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. „Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“, заяви Елена Гунчева. 

Илин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище.

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“, посочи той.

Споровете бяха и за това откъде ще се вземат парите за социалната мярка.

ГЕРБ отправиха упрек, че пари няма. „Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А трябва да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги оттук и по този начин ще ви помогнем“, каза Костадин Ангелов.

Георги Михайлов от БСП призова: „Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, недостойно за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „за“.

„Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските граждани“, каза пък Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

Очаква се Народното събрание да обсъди по-късно днес на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, поясни водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във