Банкеръ Daily

Йорданка Фандъкова:

Държавата да поеме издръжката и на децата в новите градини

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова държавата да поеме издръжката и на децата в детските градини, които предстои да бъдат открити в столицата. Тя посочи, че от април държавата покрива разходите само за групите, отрити до края на миналата година.

"Издръжката на децата в детските градини, които се строят и предстои да бъдат отворени в София, трябва да бъде поета от бюджета на Столичната община, тъй като държавата не е предвидила средства за това", обясни кметът Фандъкова. По думите ѝ за издръжка на децата в новите групи са необходими 820 хиляди лева. Фандъкова настоява за промени, след като държавата е поела ангажимент да бъдат безплатни детските заведения у нас.

"Държавната отговорност покрива издръжката на съществуващите групи към декември миналата година. Всички групи, които ние отваряме нови, трябва да бъдат поети от общинския бюджет. Това на практика ни лишава от средства за строителство. А нашата основна, най-важна задача, разбира се е, строителството, за да преодолеем недостига", коментира тя.

Столичната община кандидатства за държавно финансиране на изграждане на 8 нови сгради на детски градини и 7 училища и мерки за енергийна ефективност на 14 сгради. Документи са подадени в Министерството на финансите за участие в програма за финансиране на инфраструктурни проекти за общините.

24 детски градини се строят към този момент, 11 нови сгради ще бъдат завършени до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във