Банкеръ Daily

Служебното правителство предлага:

Държавата да плаща бързите тестове на клиенти в заведенията

Бързите антигенни тестове на посетителите в заведенията да се поемат от държавата, са предложили от служебното правителство по време на работна среща на туристическия бранш с министрите на здравеопазването и туризма, и държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

От Сдружението на заведенията съобщиха още, че обектите ще работят без ограничения, ако клиентите им представят сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест.

Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение, ако  клиентите им могат да докажат с документ, че са ваксинирани или са здрави. Собствениците настояват още:

"Да се признава документ за наличие на антитела, за което все още не можеме да постигнеме договореност, което за нас е много важно, защото има много хора, които са преболедували, имат достатъчно количество антитела, но пък не са в системата, защото не са се регистрирали, че са били болни и това е, може би една от големите причини, хората да не искат да се ваксинират, защото повечето от тях казват: „Ние сме го преболедували"“, каза Емил Коларов от сдруженото на заведенията.

Условията трябва да важат за областите в червена и тъмно-червена зона, а за зелената зона собствениците настояват да работят без ограничения. 

Очаква се промените да бъдат публикувани в наредба до няколко седмици.

От съсловната организация настояват още, тези правила да важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, включително държавната администрация.

"Правилата трябва да важат за абсолютно всички български граждани и за всички обекти, където има събиране на хора, клиенти, държавна администнрация, РЗИ-та, Агенции по храни, лекари, полиция и т.н.", посочват от сдружението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във