Банкеръ Daily

Общество и политика

Държавата да инвестира в уелнес, спа и здравен туризъм, настояват от Съвета за туризъм в БСП

Да бъдат специално стимулирани общините у нас с проектна готовност за реализиране на проекти, свързани с развитието на уелнес, спа и здравен туризъм, ще настояват експертите-социалисти от Съвета по туризъм. Инвестициите в тези начинания трябва да са приоритет, тъй като са приоритет и на ЕС за новия програмен период, но и съответстваща реакция на последствията от настоящата здравна криза в държавата, смятат експертите в ресора от БСП.

„Време е за сериозна подкрепа на туристическия бранш и инвестиции в туризма от страна на държавата”, изтъкна председателят на Съвета по туризъм към Националния съвет на БСП Емил Хумчев по време на заседанието на тази структура, стартирала своята активност след решението й за създаване, както и останалите 16 съвета, припокриващи ресорите на министерствата в настоящото правителство.

Идеята на съветите в да правят мониторинг на дейността на отделните ведомства в Министерски съвет и да коригират тяхната политика с предложения в полза на гражданите. Тяхното създаване бе предложено от лидера на партията Корнелия Нинова и одобрено от Националния съвет.

Според Хумчев и колегите му от Съвета предложенията към държавния бюджет за следващата година са за туристическия бранш да бъдат осигурени 15 млн. за субсидиране на чартърните полети и 15 млн. за ваучери, които да се използват за нощувки на туристите в категоризирани заведения.

Приоритетни трябва да бъдат инвестициите в бранша, според Емил Хумчев. Той е председател на Общинския съвет в Златоград и познавач на спецификите в туристическия сектор. „Има общини, които са разработили проекти за отопление на обществени сгради, което ще доведе до намаляването на парниковите емисии”, допълни Хумчев, визирайки ползите от друга чувствителна за гражданите тема – чистият въздух, към която БСП проявява изключително внимание.

„Една такава инвестиция от страна на държавата би била изключително полезна за цели региони в страната. По този начин може да се възстановят икономиката, работни места, екологията”, коментира още той на първото заседание на Съвета по туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във