Банкеръ Daily

Общество и политика

Дърева за Нинова: И Тодор Живков не си е позволявал такава чистка

"На последния 50-ия конгрес на БСП видяхме безпрецедентна чистка, която дори Тодор Живков не си е позволявал." Това заяви журналистът Велислава Дърева и добави, че ядрото на левицата е било отрязано като с нож. 

"Това беше целта на конгреса и тя беше постигната. Някои казаха, че това е наказателна акция, други я определиха като оздравителна чистка. Ако всеки, който мисли критично, бъде наричан враг, предател, изменник, колаборационист с ГЕРБ, това не е здравословно за която и да е партия", каза Дърева пред bTV.

Отстраняването си от Националния съвет на БСП тя обясни с това, че винаги е била човек, който говори каквото мисли, и очевидно това е крайно неудобно. За 4 г. в социалистическата партия са били прокарани много разделителни линии. Самият Национален съвет е бил разделен и противопоставен на цялата левица, включително в парламентарната група, смята журналистът.

"Големият проблем е, че на Конгреса никой не се занимаваше с политика. Година и половина БСП не се занимаваше с нищо друго, освен с избора. Изпълнителното бюро ще бъде Корнелия Нинова. Греши, ако си мисли, че евродепутатите ще се отчитат на килимчето. Те имат свободен мандат, не може да им разпореждаш. Аз не съм толкова важна. Водя битките докрай и не се отказвам", подчерта Дърева.

Тя коментира, че Румен Овчаров има една роля в БСП – на кардинал Ришельо.

Журналистката определи като напълно несъстоятелни и противоконституционни призивите 6-мата депутати, напуснали парламентарната група на БСП, да напуснат и Народното събрание. "Българските депутати не са собственост нито на партията, нито на нейното ръководство, нито на нейния вожд. Те представляват целия народ. Това се отнася и за евродепутатите", изтъкна тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във