Банкеръ Weekly

Общество и политика

DUN BRADSTREET ПРОГНОЗИРА РАСТЕЖ ОТ 2.5% ПРЕЗ 1998

Всички големи инвестиционни фирми следят внимателно реформите в т. нар. развиващи се пазари и обикновено всеки месец информират своите клиенти за най-новите събития, предлагат анализи за краткосрочна инвестиционна стратегия и прогноза за развитието на конкретни отрасли или държави. Агенцията Dun Bradstreet предоставя на своите клиенти както информация за отделни фирми, така и обобщена информация за икономическите и политическите събития в дадена страна. За България експертите на агенцията предвиждат растеж на БВП през 1998 от 2.5% и съответно от 3.5% през 1999 година. Очаква се безработицата да се повиши, като тази година обхване 18% от населението, а през 1999 г. ще намалее до 16.5 процента. Като фактор, снижаващ инвестиционния риск в България, са оценени взаимоотношенията с международните финансови институции - обещаната помощ от Световната банка в размер на 600 млн. щ. долара и предстоящото подписване на тригодишно разширено споразумение с МВФ, което ще замени стенд-бай споразумението, изтичащо в края на юни тази година. Очакванията са през тази година и Европейската банка за възстановяване и развитие да инвестира у нас около 120 млн. долара. Основна пречка пред приемането на страната ни в Централноевропейската зона за свободна търговия е уреждането на стария ни дълг към Полша в размер на 80 млн. щ. долара. Според Dun Bradstreet в България се наблюдава повишаване на събираемостта на данъците, което заедно с отпадането на субсидиите към губещите предприятия е гаранция, че през тази година няма да има проблеми с обслужването на държавния дълг. Заплатите в обществения сектор през тази година няма да бъдат компенсирани в съответствие с инфлацията, което ще понижи стандарта на живот.


В политическата област експертите на Dun Bradstreet отбелязват изказването на президента Петър Стоянов от януари, в което той поиска реформите да се провеждат с постигането на максимално съгласие между политическите сили. Много е вероятно БСП да се опита да повиши популярността си на базата на социалното недоволство. Одобрението на социалистите през декември миналата година е било едва 13,7%, но се очаква в средата на тази година да достигне 18 процента. Експертите отбелязват убедителния резултат в полза на правителството след поискания вот на недоверие от БСП в края на януари. Те не пропускат да отбележат факта, че вотът е бил бойкотиран от по-малките парламентарно представени партии.


Общата оценка е, че реформите в България напредват, макар и бавно, но за тяхното провеждане липсва широк политически консенсус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във