Банкеръ Daily

Николай Денков:

Думичката "ревизия" не фигурира в нашите приоритети

Успешно приключване на учебната година, което включва спокойно провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. Преглед и анализ на резултатите от дистанционното образование и подготовката за учебната 2021 – 2022 г.

Това са двата основни приоритета в училищното образование, които стоят пред служебния екип на Министерството на образованието и науката, подчерта министър Николай Денков на първата си пресконференция днес.

За изпълнението на тези задачи проф. Денков разчита на своите заместнички Мария Гайдарова с ресор средно образование и Евгения Пеева-Кирова, която ще отговаря за завръщането и задържането на децата в училище и за международното сътрудничество.

"Не по-малко важно е да завършим Картата на висшето образование в България и да изработим процедурите за създаване на изследователски университети", подчерта министър Денков. Тези дейности ще ръководи заместник-министър Генка Петрова – бивш заместник-ректор на Медицинския университет в София.

Работата в сферата на науката е поверена на заместник-министър Нели Косева, която идва в МОН от поста на главен научен секретар на БАН.

Сред основните задачи на МОН по време на служебния мандат е също прегледът на дейностите в Плана за възстановяване и устойчивост и в европейските програми, свързани с образование, наука и иновации. По тях ще работи целият ръководен екип на министерството. И четирите заместнички на министър Денков имат богат опит в управлението на проекти. Всяка от тях ще координира проектите в своята тематична област, независимо от източника на финансиране.

На въпрос "кога учениците ще се върнат на училище", министър Денков отговори, че всички въпроси, свързани с училищната мрежа в момента се обсъждат със социалните партньори и със здравното министерство, и когато има категорично решение, то ще бъде съобщено. Сега учениците продължават да учат присъствено по график с редуване в училищата, а началният етап - от първи до четвърти клас, е изцяло на присъствено обучение.  

Ревизия на предишното управление не е сред приоритетите на Министерството на образованието и науката,  заяви служебният министър:

"Думичката "ревизия" не фигурира в нашите приоритети. Разбира се, като всеки един ръководител на министерство и аз съм длъжен да направя преглед как се изразходват средствата…, но това ще бъде направено по надлежния ред. Ако има нещо, което е важно ще го научите".

 

В близките дни ще бъде издадена заповед за възстановяване на присъствените занятия във висшите учебни заведения. Все още не е постигнато съгласие за връщане на всички ученици в класните стаи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във