Банкеръ Daily

Общество и политика

Думата на 2019-а е безветрен, според Румен Радев

"Думата на 2019 г. е безветрен. Мисля че това е олицетворение на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Много бих искам да кажа, че е демокрация , но аз не виждам промяна в управлението", каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по Дарик.

Държавният глава коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година. "Ако четете социологическите изследвания от местните избори има някои, които показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори", каза той. Според него много са слабостите и затова е свиквал заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. „Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави президентът.

"Всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията. Ще поканя още през януари изпълнителната власт и парламентарните партии в парламента, за да обсъдим някои важни стъпки. Няма да бързам с Консултативен съвет, ще направя такъв, ако видя че не се вземат мерки. Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени - да бъдат приключени , да се актуализират избирателните списъци и най-важното да бъдат доставени машини за машинно гласуване", обясни още Румен Радев.

По думите му това е мярката срещу манипулацията при отчитане на резултатите. "Ако върнем лента обратно, март 2021 имаме избори, връщаме 6 месеца, ако върнем 9 месеца за обществена поръчка. Означава, че януари месец трябва да се пусне поръчката за закупуване, а в бюджета за 2020 г. няма такава позиция. Българският бюджет е аморфно понятие, че правителството може да бръкне в него и да извади няколко милиарда. Това е порочна практика. Законодателят трябва да вземе решение за дистанционно гласуване, не може да се хвалим, че сме държава с дигитализация и да се страхуваме от такова гласуване", допълни държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във