Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДУМАМ ТИ, БЕРОНОВ, СЕЩАЙ СЕ, ПЪРВАНОВ

Държавният глава Георги Първанов подхвана битката за втория си президентски мандат с леко сърце. Това пролича от шегите и закачките, с които заедно с премиера Сергей Станишев забавляваха привържениците си във вторник, докато откриха предизборния си щаб. Министър-председателят и лидер на БСП дори предвеща победа за Първанов още на първия тур на президентския вот на 22 октомври.
Дали тази увереност не се дължи на отказа на столичния кмет Бойко Борисов да призове сдружението си ГЕРБ да подкрепи десния кандидат Неделчо Беронов, веднага се запитаха политическите наблюдатели? Нещата сякаш станаха по-ясни след изказването на историка Божидар Димитров по телевизията в понеделник. Най-лютият привърженик на Бойко Борисов още от миналата есен, когато генералът реши да става кмет на София, обясни, че всъщност БСП и ГЕРБ са...
неочаквано добра комбинация
Какво пречи, след като явно няма по-добър президент от Георги Първанов, страната да се сдобие и с прекрасен премиер в лицето на Бойко Борисов? - запита професорът. Божидар Димитров далеч не си правеше шегичка, както вероятно се надяват привържениците на Сергей Станишев. Изказването на историка-социалист вероятно отразява надеждите на пламенните фенове на ГЕРБ, но хвърля в смут здравомислещите хора. Защото със сбъдването на тази неочаквано добра комбинация ще приключат претенциите на Бойко Борисов да легитимира себе си и ГЕРБ като десни.
Кметът не крие амбициите си да вкара сдружението си в изпълнителната власт. Миналия уикенд Борисов най-после оповести пред медиите датата, когато формированието му ще стане политическа партия. На 3 декември тази година, докато участниците в президентските избори още няма да са изтрезнели от радост или от разочарование, ГЕРБ ще се регистрира и, както твърди лидерът му, няма да пропусне участие в каквито и да е избори. А гласувания предстоят достатъчно - за евродепутати, за кметове през есента на 2007 г., а защо не и предсрочни парламентарни избори? Самият Бойко Борисов намеква за това при всеки удобен случай. И именно тук е
разковничето на гербовата стратегия
И политици, и коментатори са категорични, че като пропуска президентските избори, Бойко Борисов направи неоценима услуга на Георги Първанов. Ако може да се вярва на социолозите (а някои от тях наистина познават), единственият конкурент на сегашния президент за поста е столичният кмет. Той обаче няма да участва в дербито, няма да подкрепи десния кандидат и ще каже на привържениците си да гласуват по съвест. Ако се съди по дисциплината в сдружението и по високата му наситеност с бивши и настоящи офицери, бойковистите ще гласуват
за когото им каже лидерът
Той всъщност вече се произнесе, макар и индиректно, като месец и половина сипеше недотам изискани шеги за възрастта на десния кандидат Неделчо Беронов и по адрес на почти всички лидери вдясно. От друга страна, близо година Борисов не пропуска случай да демонстрира топли отношения с президента Първанов. Двамата охотно застават заедно пред камерите, а веднъж дори се опитаха да отърват столичани от боклука, макар и неуспешно.
Ще бъде безкрайно наивно да се мисли, че амбициите на столичния кмет се разпростират само върху дясното политическо пространство. Ако се съди по пъстрото политическо минало на гербистите, Бойко Борисов разполага с
топли връзки навсякъде
В ГЕРБ има бивши и сегашни комунисти и социалисти, порядъчно количество царисти и седесари, не липсват и довчерашни земеделци. Да не говорим за явните и скрити войни на Атака, които припознаха в о.р. генерала правилния вариант на Волен Сидеров. Бойко Борисов не крие претенциите си ГЕРБ да управлява държавата. Засега обаче избягва да съобщи точно с какви средства възнамерява да завземе властта. Е, в една цивилизована и демократична страна не би трябвало да има друг вариант освен парламентарни избори, дори ако са предсрочни. Случвало се е също така президентът да се изметне и да изостави правителството, на което е бабувал. Сравнително пресен е споменът за Желю Желевите боянски ливади и някои люти изказвания на Петър Стоянов пак на това място. Какво му струва на Първанов след подобна тирада просто да се разлобира в парламента и да внуши на депутатите кой е правилният служебен премиер?
Това, за което намекваме вероятно
би изправило на нокти
доста хора на Позитано 20 и още толкова в Министерския съвет.
Всъщност и в двата варианта има логика, още повече че след коалицията между БСП, НДСВ и ДПС в българската политика сякаш няма невъзможни неща.
Още повече че поне от два месеца Бойко Борисов повтаря, че ще подкрепи Георги Първанов за втори мандат, ако президентът се разграничи от правителството на тройната коалиция. Първанов, разбира се, не можеше да стори това. Поне не преди президентските избори, защото му трябват гласовете на БСП и на ДПС. Ако обаче спечели втори президентски мандат и нещата с кабинета тръгнат съвсем на зле, нищо не му пречи да го направи. Това е по-малко вероятно. Но както е набрал опит в посредничеството между непримирими политически противници, току-виж че произвел нова екзотична правителствена комбинация.
Да не говорим, че не е прецедент столичен кмет да стане без време министър-председател. През 1997 г. новоизбраният и прясно встъпил в длъжност Петър Стоянов назначи на този пост Стефан Софиянски и определи дата за предсрочни парламентарни избори.
Ако този сценарий се повтори, което поне към момента не е толкова вероятно, Първанов все ще намери начин да убеди привържениците си вляво, че БСП има шанс да спечели тези избори самостоятелно. Или че поне попадането й във властта е сигурно, дори и в комбинация с ГЕРБ. И като допълнителна екстра - с не чак толкова голямо влияние на ДПС. Като добавим и факта, че феновете на Сергей Станишев на Позитано 20 по-скоро намаляват, отколкото растат, излиза, че Бойко Борисов си оставя
не една, а няколко вратички
Столичният кмет може да затопли отношенията с бившия си работодател Симеон Сакскобургготски и покрай него с цялата партия НДСВ. От друга страна, Борисов има нескрити привърженици сред по-малките десни партии, които се надяват благодарение на него да оцелеят в политиката. Георги Първанов трябва да е безкрайно недалновиден, ако не си дава сметка за този значителен електорален ресурс. Какво би предпочел сегашният държавен глава? Да се разграничи от своите не навреме и да рискува втория си мандат, или да остане лоялен към тях поне в първите месеци от повторното си пребиваване в президенството? А после да има безпроблемен мандат като президент на всички българи и ако трябва, да помогне на най-обичания от електората политик Бойко Борисов, с когото - ще се окаже, винаги са били в добри отношения. А президентът със сигурност тепърва ще оцени работата му като кмет ...
Социалистите по традиция се опиват от победите си. Пък и пребивават в нещо като опиянение, докато ги постигнат. Хората сега са заети само и единствено с преизбирането на кандидата, чието сърце, както се утешават и надяват... тупти вляво. Ето защо не им е до политически прогнози и политически игри.
БСП е амбицирана и мобилизирана за кампанията, обяви във вторник при откриването на предизборния пресцентър Станишев. Наясно сме, че за да бъде успешна тя, трябва да има максимална организация на водещата политическа сила, която подкрепя президента, допълни лидерът на социалистите. Според Станишев никой в партията не коментирал въпроса за това, че претендентът за втори мандат на Дондуков 2 е издигнат от инициативен комитет, защото се утвърдил като обединителна фигура. Не сме очаквали, че той ще представлява интересите на БСП и левицата, обясни още Станишев, без да си дава сметка колко всъщност е прав. Той скромно допълни, че в БСП разбирали президента... Все пак Първанов обявил пред соцръководството, че разчита и на политическа подкрепа.
Препоръките на PR-специалистите са да не се преекспонираме и ще бъда по-сдържан, рече самият Първанов при откриването на щаба си. Това обаче доста поразвесели журналистите, които отбелязаха, че държавният глава е в кампания точно от една година. В която, както излезе, участва и Бойко Борисов в ролята на добрият дух. Засега.

Спасиана Кирилова

Каре:

Изложба на карикатури пред щаба на Георги Първанов и Ангел Марин в НДК трябваше да освежи откриването на политическата кампания за втория мандат. По стените бяха окачени и вестникарски публикации за президента. Не бяха спестени и информации от жълтата преса със сензационни заглавия като Президентът не въртял гаджета в гимназията и Първанов беше Бог в леглото, както бе написано, фразите принадлежат на бивша интимна приятелка на кандидата. Президентшата дискретно се изчерви при прочита на това заглавие, забелязаха репортерите. Има неща, от които не ни става много приятно, но въпреки това те са тук, коментира Първанов.
Стратегическата ни цел е победа на изборите на първи тур, напористо обяви бившият началник на ГЩ ген. Никола Колев, който е шеф на предизборния щаб на Първанов. Той също се опита да импонира на шегите и на левия фаворит, като съобщи, че е генерал, но в исторически план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във