Банкеръ Daily

Румен Радев

Дължим на възрастните хора спокойни и достойни старини, без страхове

Президентът Румен Радев поздрави хората от третата възраст по повод Международния ден на възрастните хора. "Дължим ви спокойни и достойни старини, в които няма място за страхове“, обърна се към тях държавният глава.

Според президента най-ефективните мерки, целящи равенството между поколенията, са насочени към преодоляване на страховете, свързани с остаряването - страх от болести, бедност, изолация и самота. Румен Радев посочи, че цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите – възрастните и децата. Чувството за взаимност започва с отговорност и уважение към близкия и непознат възрастен човек, посочи той.

Международният ден тази година ще привлече вниманието към решенията, които ще проправят път към постигането на равенство между поколенията. В приветствието си президентът отбеляза, че, от една страна, равенството е отговорността на по-младите за изграждането на социална и здравна системи, които да посрещнат остаряването на своите граждани ангажирано и адекватно. "От другата страна обаче стои възстановяването на социалните връзки, които изграждат усещането за взаимна подкрепа."

Facebook logo
Бъдете с нас и във