Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪЛГА ОПАШКА ЗА ВТОРИЯ GSM

Всички подробности около процедурата за търга, на който ще бъде избран притежателят на втори GSM-лиценз, трябва да бъдат одобрени до седмица - на заседанието на Министерския съвет в четвъртък. Кабинетът прие за сведение предварителното становище на Държавната комисия по далекосъобщения и даде едноседмичен срок на всички засегнати ведомства да представят евентуалните си възражения.


Потенциални кандидати за набиращия скорост търг засега са английските Водафон Еъртъч (Vodafone Airtouch) и Кейбъл енд Уайрлес (Cable and Wireless). Така че, ако Водафон има амбиции към покупката на МобилТел, ще трябва да ги заяви съвсем скоро. Защото в тръжните условия за втори GSM-оператор ще бъде записано, че съществуващите мобилни оператори няма да бъдат допуснати до участие. Но според шефа на ДКД това не поставяло преграда за участие в търга пред Кейбъл енд Уайрлес, която притежава 49% от Мобиком. В състезанието за втори GSM-оператор към тези двама кандидати вероятно ще се присъединят и Франс Телеком (France Telecom), Дойче Телеком (Deutsche Telekom) и Бритиш Телеком (British Telecom).


Очаква се правителството да одобри процедурата таен търг, при която няма да има наддаване, а офертите ще се класират по заявената цена и бързината за изграждане на мрежата. Целта е да не се прави наддаване, при което цената да се вдигне високо, защото тя ще доведе до по-висока стойност на предлаганата услуга. Председателят на ДКД Иван Таушанов прогнозира, че създаването на нова мрежа ще отнеме близо година на втория GSM-оператор.


Законът за далекосъобщенията изисква в документацията за търга да бъде обоснован темпът на развитие на мрежата, да се изложат гаранциите за качеството на връзките и ангажиментите към националната сигурност на страната. Председателят на ДКД трябва да назначи комисия за провеждане на търга, което ще стане в началото на октомври.


След обявяването на процедурата кандидатите ще разполагат с два месеца, за да предложат своите оферти, а седмица по-късно трябва да се обяви победителят. Обещанията са, че името на новия български мобилен оператор ще бъде ясно в края на 2000 година.


Работната група за приватизацията на БТК вече официално е решила, че компанията ще се продава с трети лиценз за GSM-оператор. Освобождаването на честотния ресурс за него обаче щяло да отнеме поне година, което означава, че ще има свой мобилен оператор едва в началото на 2003 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във