Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дъблин премахва “двойното ирландско”

Ирландия “ще затвори” данъчната вратичка, която позволява на мултинационалните корпорации да пестят милиарди долари от данъци. Промените на ирландската данъчна структура бяха обявени официално от финансовия министър Майкъл Нуунан на 14 октомври като част от бюджета за следващата година. Той е първият без нови мерки за строги икономии, след като в средата на декември 2013-а страната излезе от спасителната финансова програма. По нея преди три години тройката кредитори от Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ й отпусна заеми в размер на 67.5 млрд. евро в подкрепа на колабиралата ирландска банкова система.

Предложената данъчна реформа е най-значимата от края на 90-те години на миналия век, когато Дъблин понижи корпоративния налог до 12.5%, за да стимулира компаниите да разкриват работни места в Ирландия. Сега обаче на риск са изложени 160 хил. работни места, или почти един от всеки десет местни служители, наети от около хиляда чуждестранни фирми, привлечени от благоприятния местен данъчен кодекс.

Най-критикуваната част от досегашното ирландско законодателство е комплексният корпоративен данъчен механизъм, известен като “двойно ирландско”. Той предполага регистрацията на две ирландски компании - първата в офшорен данъчен оазис като Бермудските или Каймановите острови или остров Ман, а втората (поделение на първата) - в Ирландия. Международни групи като “Епъл”, “Фейсбук”, “Гугъл”, “Майкрософт” и “Яху” използват тази структура, за да прехвърлят печалбите си от операциите в Ирландия на офшорните ирландски централи под формата на хонорари и други плащания и по този начин да понижат драстично дължимите налози. Например “Гугъл” е свалил данъчната си сметка за миналата година с около 2.5 млрд. щ. долара основно благодарение на тази техника.

Компанията е платила над 11 млрд. щ. долара под формата на хонорари и премии през 2012-а на ирландското си поделение, регистрирало централата си в правна кантора на Бермудите. Същевременно чуждестранните корпорации осигуряват работа на хиляди ирландци, но с цената на загубени възможности за наемане на работна сила в друга държава.

Премахването на “двойното ирландско” е резултат от настойчивото разследване на световните регулатори на данъчните практики в Ирландия, Люксембург и Холандия. Европейската комисия поиска от Дъблин подробна информация за данъчните си наредби. А през септември ОИСР предложи освобождаването от плащане на налози да се възпрепятства чрез включването му като част от проект за премахване на стратегиите за данъчни редукции по света.

В интервю за агенция “Ройтерс” след бюджетната си реч Нуунан изрази надежда, че “двойното ирландско” повече няма да се свързва с репутацията на Ирландия. От началото на януари 2015-а регистрираните в страната фирми автоматично ще бъдат облагани като местни резиденти и по този начин ирландското законодателство ще се приведе в съответствие с британското и щатското. А компаниите, които вече са регистрирали поделения в Ирландия, ще имат време до 2020-а да се съобразят с новите наредби. Шефът на ирландската дейност на “Гугъл” - Джон Херлихай, заяви, че групата ще работи за прилагането на законовите реформи.

Успоредно с отпадането на “двойното ирландско” Нуунан съобщи и промените на данъчния режим за интелектуалната собственост с надежда да запази държавата привлекателна за бизнеса. В рамките на една година той планира да въведе “раздел за развитие на науката”, подобен на “патентните раздели”, въведени миналата година във Великобритания и Холандия. По него ще се облагат с отстъпка печалбите, генерирани от патентовани иновации в областта на технологиите и медицината. Това, според финансовия министър, ще помогне за увеличаване на заетостта и няма да поставя под риск работни места.

Корпоративният данък остава 12.5 процента. Максималната данъчна ставка за ДОД се понижава от 41 на 40% и се повишава прагът на доходите, които ще се облагат с нея. Освен това през идната година няма да се промени данъчната тежест за служителите с годишни заплати над 70 хил. евро.

За първи път от началото на финансовата криза в Ирландия през 2009-а се увеличават социалните плащания. Детските надбавки нарастват с 5 евро на дете, а за безработните ще има по-големи коледни премии към определените обезщетения. Над 1700 нови учители ще бъдат наети на работа през идната година, ще се възстановят назначенията в полицията и няма да има нови съкращения на държавни чиновници.

Промените в модела означават, че бюджетният дефицит на Ирландия ще е 2.7% - все още под тавана от 3% от БВП и под договорените с Брюксел 2.9 процента. Правителството прогнозира 3.9% икономически растеж през 2015-а.

Пийтър Кънингам - автор на романа “Греховете на капитала”, посветен на ирландската финансова криза, разказва как негов приятел - фермер от хълмовете, едва не получил удар, когато научил за отмяната на “двойното ирландско”. Той помислил, че става дума за забрана на консумацията на алкохол, който струва на Дъблин най-малко 4 млрд. евро годишно за здравни грижи, загубени работни часове и извършени престъпления. А най-големият му кошмар бил, че ще настъпи моментът за забрана и на “малкото уиски”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във