Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДСК СЕ ПРЕВРЪЩА В БАНКА

В срок от шест месеца Държавна спестовна каса ще преобразува устава, капитала и органите си на управление, за да се превърне в универсална търговска банка. Това предвижда приетият на второ четене Закон за преобразуване на ДСК. Руси Статков, депутат от ПГДЛ, предложи новата институция да се нарича Държавна спестовна банка. Идеята обаче не бе приета от управляващото мнозинство, което има намерение след шестмесечния период да я прекръсти на ТБ ДСК.


Според закона касата се преобразува в еднолично акционерно дружество и ще осъществява дейността си в съответствие със Закона за банките. При обсъждането на проекта парламентарната група на левицата отново изпадна в мрачно настроение и изрази мнение, че България отново сляпо следва наставленията на МВФ и погубва националните си интереси. Левите депутати предложиха в закона изрично да се запише, че касата ще осъществява държавна, спестовна и кредитна политика за подпомагане на жилищното строителство, основен и текущ ремонт, кредитиране на студенти и организира държавната парично-предметна лотария.


Председателят на ДСК Спас Димитров поясни, че в сегашния си вид институцията не работи на пазарни принципи, което не спомага да се привличат чуждестранни инвестиции. Освен това, допълни той, не би трябвало в закона да се вписват точно дейностите, в които ще се специализира ДСК. Това ще бъде направено в устава на новата банкова институция. В противен случай на ДСК ще й бъдат наложени строги ограничения, а като се има предвид бързо променящата се конюнктура на пазара, тя няма да може гъвкаво да реагира. Много по-лесно е да се промени уставЪТ на банката, отколкото законът, обясни на депутатите г-н Димитров. В резултат управляващото мнозинство не прие исканията на опозицията за строга регламентация на дейностите на ДСК.


Законът за преобразуване на ДСК предвижда единствен акционер в нея да е държавата, представлявана от Министерския съвет. В продължение на две години държавата ще гарантира изцяло влоговете на гражданите в касата. Впоследствие държавната гаранция ще бъде сведена до тази на останалите банки. Пълната гаранция обаче ще важи само за левовите влогове. След преобразуването си ДСК ще прави вноски във Фонда за гарантиране на влоговете, който пък от своя страна ще гарантира депозитите в чуждестранна валута.


Спас Димитров уточни, че преструктурирането на касата е започнало още преди няколко месеца и от септември-октомври тя ще започне да приема и валутни влогове. Междувременно през периода на трансформацията на ДСК, Централната банка ще й налага по-сериозни ограничения, както и по-строг надзор, за да се намали рискът от операциите на ДСК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във