Банкеръ Daily

Общество и политика

ДСБ внесе сигнал до прокуратурата срещу Борисов и Цацаров, заради публикацията в „Шпигел”

ДСБ внесе сигнал до Софийския градски прокурор относно публикация в немското издание „Шпигел” за предаване на турски гражданин на режима на Ердоган. От партията посочват, че изнесените факти сочат, че висши държавни служители на България (премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров) са се поставяли в услуга на турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност, още повече че тези действия са злепоставили държавата пред нашите съюзници от Европа.

„Националното ръководство на ПП “Демократи за силна България” обсъди изнесените факти в немското издание “Шпигел” и счита, че българската прокуратура трябва да започне разследване срещу посочените лица от висшата държавна администрация на България за това, че са се поставили в услуга на чужди държавни интереси, което сочи, че са налице данни за извършено деяние по реда на Глава първа “Престъпления против Републиката” от Наказателния кодекс на Република България”, се казва в сигнала.

 

Ето пълният текст на сигнала:
 

До
Софийски градски прокурор
гр София

С И Г Н А Л

от ПП Демократи за силна България
адрес: гр. София 1000 ул. Витоша 18

В авторитетното немско издание “Шпигел” на дата 11.09.2020 година е публикуван материал със заглавие “Как българският премиер Борисов се превръща в слуга на Ердоган”.
В текста на материала се посочва:

“След опита за държавен преврат в Турция на 15 юли, Бойко Борисов се среща с турския посланик в София.” От тайната кореспонденция на турските дипломати става ясно, че Борисов “разбира сложността на ситуацията” и ще се постарае да намери “бързо решение на случая”. Следва среща между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. По това време турският гражданин Абдуллах Бююк е бил издирван от Анкара, заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Гюлен.”

Впоследствие, Бююк е задържан и предаден на турските власти, въпреки решенията на българския съд да не бъде екстрадиран. През октомври 2016 година още седем турски граждани са експулсирани от България в Турция.

От грамите става ясно, че е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. В информацията се твърди още и, че изглежда висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна е била поканена да изпрати ново искане за екстрадиране. Малко преди да излезе в годишен отпуск Цацаров казва, че ще се погрижи лично за случая.

В заключение изданието твърди, че тайни служби на турското посолство в София, сочат че Цацаров и Борисов и тайните служби на България са участвали активно в депортирането на членове на турската опозиция.

Изданието се позовава на доклад на турското посолство в София и на грами между турското посолство и правителството в Анкара, които са резултат от разследване на немските специални служби. Изнесените факти сочат, че висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност, още повече че тези действия са злепоставили държавата пред нашите съюзници от Европа. Към този момент повечето държави-членки на ЕС и ЕК осъдиха остро репресивните действия на турските власти, към представителите на опозицията в тази страна.

Националното ръководство на ПП “Демократи за силна България” обсъди изнесените факти в немското издание “Шпигел” и счита, че българската прокуратура трябва да започне разследване срещу посочените лица от висшата държавна администрация на България за това, че са се поставили в услуга на чужди държавни интереси, което сочи, че са налице данни за извършено деяние по реда на Глава първа “Престъпления против Републиката” от Наказателния кодекс на Република България.

С уважение:
Атанас Атанасов
/председател на ДСБ и съпредседател на „Демократична България”/

Facebook logo
Бъдете с нас и във