Банкеръ Daily

Общество и политика

ДСБ: Срещата на Борисов с трима балкански лидери буди тревога

Партията Демократи за силна България излезе с позиция с срещата на премиера Бойко Борисов с трима балкански лидери. Според партията това събитие буди тревога и недоумение. Във вторник в резиденция „Евксиноград“ българският премиер разговаря с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Причина за тревогата на ДСБ е отсъствието на премиера на Република Македония Зоран Заев, което е "необяснимо и вредно за българския стратегически интерес". Това е тежък удар срещу неговите позиции, непосредствено преди местните избори в Македония, които са ключови за удържане на политиката на СДСМ за сближаване с България  и ускорена интеграция в НАТО и ЕС.

С присъствието на сръбския лидер Александър Вучич пък България дава знак, че признава фактическия монопол на Сърбия върху македонската външна политика, установен в епохата “Груевски” и негласно дава подкрепа на антибългарската хунта, овладяла ВМРО-ДПМНЕ, преди местните избори.

Според ДСБ е необяснимо и отсъствието на албанския лидер Еди Рама, който ръководи държава - член на НАТО. По този начин българското правителство, като домакин на форума, дава ясна подкрепа на Сърбия в споровете й с Албания, в противовес с трайната национална политика от 90-те години насам.

"Нещо повече - беше допуснато гръцкият лидер Ципрас открито да заеме позиция по конфликтите в Западните Балкани и да използва Варна, за да утвърди оста “Белград-Атина”,  с което беше даден нов тежък знак за изоставяне на българската политика за сближаване със Скопие", се казва позицията.

Друг проблем според ДСБ е, че на срещата не бяха засегнати ключовите за България въпроси на балканския диалог - компромиса за името на Република Македония, нейното приемане в НАТО и допускане до преговори с ЕС, както и развиването и утвърждаването на коридор №8 като основа на стабилизацията на региона.

"Срещата завърши без обща позиция. Всеки от лидерите използва заключителната пресконференция, за да защити собствения си вътрешнополитически интерес. Румънският лидер повтори трайната позиция на страната си против едностранна енергийна зависимост на региона, сръбският атакува европейските институции по темата “Косово”, а гръцкият - американската политика на Балканите. Единствено българският премиер не засегна теми от български национален интерес, като затвърди впечатлението, че “форумът” е плод на суетна политическа импровизация, а не на сериозна дипломатическа подготовка. Дори по темата за приемане на България и Румъния в Шенген, двамата лидери нито получиха ясна държавна подкрепа от Гърция, нито излязоха със силна обща позиция. Очевидно е, че Румъния ще използва изпреварващото си развитие, за да търси самостоятелно решение на този проблем и установяване на Шенгенската външна граница по река Дунав", се казва още в позицията.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във