Банкеръ Daily

Общество и политика

ДСБ към Жозеф Дол: Няма шанс да се коалираме с ГЕРБ за изборите

В отговор на писмо-призив от председателя на ЕНП Жозеф Дол, ние също изразяваме своята загриженост за бъдещето на Европейския съюз, разрастващият се популизъм, национализъм и евроскептицзиъм и образа на ЕНП като основен представител на демократичните про-европейски ценности. Във връзка с призива на г-н Дол за общ фронт с ГЕРБ на предстоящите европейски избори, Ви информираме, че такъв е абсолютно невъзможно, поради следните факти. Това се казва в отворено писмо от Демократи за силна България до Жозеф Дол. Поводът е призивът на председателя на ЕНП лидерите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май.Той изпрати писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ДСБ Атанас Атанасов, председателя на Движение "България за гражданите" Димитър Делчев и председателя на СДС Румен Христов.

"С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори. Напомняме, че през месец септември с мнозинство от над две трети, европейският парламент констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на върховенството на правото и ценностите, на които е изграден съюзът и придвижи гласуване на наказателна процедура срещу партията на Орбан - Фидес. За разлика от противопоставянето на водещи фигури от европейската десница, петимата депутати от ГЕРБ гласуваха срещу резолюцията. Така управляващата партия у нас отново постави България в периферията на Европейския съюз", се казва в писмото от ДСБ.

Според авторите на позицията не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз.  Поредно доказателство за тяхното позициониране извън ядрото на проевропейските представителите на ЕНП в Европейският парламент е гласуването на резолюцията за прекратяване на преговорите за членство с Турция.

"Като инициатори за задействане на процедура за изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП, Ви уведомяваме, че въпреки полученото писмо от г-н Орбан, с молба да оттеглим искането си за изключването на ФИДЕС, ние категорично запазваме настоящата си позиция и на 20 март ще гласуваме за излизането на ФИДЕС от ЕНП. Мотивите ни бяха ясно обявени, но отново подчертаваме, че за българският национален интерес е изключително важно, обстоятелството, че г-н Виктор Орбан, в разрез с върховенството на закона, даде политическо убежище на бившия македонския премиер Никола Груевски. Освен, че е осъден в собствената си държава на лишаване от свобода, той е най-големия българомразец в последните години, забавил евроинтеграцията на страна си", пише още в позицията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във