Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ДПС Е АТАКА

Г-н Каракачанов, заявихте, че възнамерявате да добавите и други партии към Движение Напред. Към кои сте се насочили?
- Това не е въпрос просто на желание и намерение, а на решение. Заявихме, че форматът Движение Напред, в който участваме заедно с партия ЛИДЕР и Земеделския народен съюз, е отворен. Това означава, че в него могат да влязат не само други политически формации, но и граждански сдружения и отделни личности. Към момента по-конкретни разговори сме водили с Гергьовден и с Единната народна партия на Мария Капон. Освен това в страната седем или осем граждански сдружения са се свързали с местните структури на Движение Напред и по всяка вероятност с тях също ще бъде подписано споразумение за съвместна работа.
А обсъждали ли сте въпроса за следизборното коалиране?
- Ще участваме в съставянето на правителство, което е национално отговорно. Под това разбираме правителство извън рамките на сегашната тройна коалиция. Не можем да работим нито с БСП, нито с НДСВ и ДПС.
Най-богатият симпатизант на ЛИДЕР Христо Ковачки е финансирал и движението на Доган, а пък ВМРО иска да го извади от властта. Това противоречие не ви ли притеснява?
- Кой кого е спонсорирал на миналите парламентарни избори ние не знаем. Тогава партия ЛИДЕР въобще не съществуваше. Но поне на Христо Ковачки му прави чест, че го е казал, че си е признал за това. В края на краищата, ако бъдем честни, кажете ми поне една голяма фирма, която да не е спонсорирала всички партии от управляващата коалиция.
Смятате ли, че вече има притеснени от увеличаващата се популярност на Движение Напред?
- Определено на нито една парламентарно представена партия не й допадна създаването на Движение Напред, защото те си бяха направили сметката, че в следващото Народно събрание ще влязат четири партии - ГЕРБ, Атака, БСП и ДПС. Оттук нататък въпросът опираше до това дали СДС и ДСБ ще се обединят, за да бъдат петият субект. Докато те умуват и затъват във вътрешните си противоречия, се появи Движение Напред, което социолозите посочват като сигурен участник в следващия парламент. Най-малкото от добро възпитание, когато се направи нещо ново, създателите му трябва да бъдат поздравени. Вместо това ние чухме какви ли не глупости. Най-ревностна беше реакцията на НДСВ. Те се страхуват, че влизаме в нишата на центристкия вот, която те смятаха, че контролират. А в тази ниша попадат хората, които търсят алтернатива, но не желаят да участват в конфронтацията ляво-дясно, червено-синьо. Това са същите хора, които са постигнали успех, въпреки държавата и нейната администрация през последните 18 години.
Какво в реакцията на НДСВ ви наведе на мисълта, че те са най-засегнати от създаването на вашата нова коалиция?
- И председателят на парламентарната им група Пламен Моллов, и заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев се изказаха негативно за Движение Напред. Но те далеч не са единствените. Другата партия, която реагира остро, е Атака. Тях обаче не желая да ги коментирам.
И тях ли изключвате като евентуален бъдещ партньор?
- Атака е една крайно нихилистична политическа формация. Вживяват се в ролята на националисти, но по същество партията е нихилистична. Те отричат всичко и всички, при това с болшевишка реторика. Тяхното дори не е комунистическа, а болшевишка риторика. Те смятаха, че в следващия парламент ще са единствените, които ще могат да говорят от името на българските националисти, което, разбира се, няма да се случи. Да си националист не означава да мразиш, а да изграждаш и да обединяваш. Атака освен нихилистична е и популистка формация, с която няма какво да коментираме, нито можем да си сътрудничим. Всъщност Атака е другото лице на ДПС. Те са като скачени съдове.
Кандидатът за председател на СДС Петър Паунов също е определян като близък до ЛИДЕР и Ковачки. Ако той оглави синята партия ще ги поканите ли в Напред?
- И бившият министър на вътрешните работи по времето на Иван Костов Емануил Йорданов беше адвокат на ВИС-2, преди да се заеме с политиката. Професията на юриста е такава (б.а. - Петър Паунов е бивш адвокат на Христо Ковачки), че той защитава едната страна в даден правен спор, но не по политически убеждения. Ако погледнем кой на кого е бил адвокат, ще видим, че половината адвокати от БСП са работили за фирми приватизатори по времето на Иван Костов. А и не е наша работа да изявяваме предпочитания кой да стане председател на СДС - това все пак е друга политическа формация. Надяваме се, който и да застане начело, да имаме добра комуникация.
Да не би да имате амбиции да превърнете Движение Напред в обединител на дясното политическо пространство?
- Нашата амбиция не е да обединяваме някого, а да създадем нов политически субект, с нова философия и ясни принципи и идеи. Оттук нататък, който ги споделя, е добре дошъл.
Обвиняват ви, че сте продали воеводите на олигарсите и че подклаждате етническо напрежение...
- Глупости са и двете неща. За разлика от всички други партии, ако искате, мога да ви ги изброя, ВМРО не е сменяла политическите си позиции, не се е въртяла нито вляво, нито вдясно. Отношението ни спрямо ДПС е такова от 1991-ва. Ние и до ден днешен смятаме, че те са регистрирани в нарушение на конституцията, която не допуска съществуването на етнически партии, а ДПС е точно такава. През последните седем години пък стана повече от ясно, че ДПС използва властта за своя лична изгода. Тази наша позиция никога не се е променяла. За разлика от един Волен Сидеров, който най-много скача сега, но преди пишеше възхвали за Ахмед Доган. Става въпрос за времето, когато беше главен редактор на вестник Демокрация, а и след това. За разлика и от БСП, които в началото искаха да забранят съществуването на ДПС, а после им станаха коалиционен партньор. За разлика и от СДС, които също са работили заедно с ДПС. Доган стоеше редом до Костов на манифестациите по времето на януарските събития през 97-а, а после беше определен като най-голямото зло за държавата. За разлика и от ГЕРБ, чийто неформален лидер наричаше Ахмед Доган най-мъдрия политик в страната.
А по отношение на олигарсите първо трябва да си изясним какво означава олигарх. Защото е твърде лесно да се лепят етикети, но нали съдържанието е по-важно. Според мен това са тези хора, които получиха наготово пари или активи от държавата и ползват тези икономически активи, за да участват лично в политиката. Кажете ми кой е олигархът в Движение Напред - аз, председателят на земеделците Стефан Личев, или на ЛИДЕР - Кънчо Филипов? Знам, че се има предвид Ковачки, но той какво е получил наготово от държавата? Той няма и намерение да участва лично в политиката. Мога да ви гарантирам, че няма да стане нито депутат, нито министър. Мисля, че е много по-почтено един заможен човек открито да заявява кого подкрепя, вместо да прави това, което правят всички останали - дават и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС. Някои дават и на Атака. Гледат, който и да дойде на власт, да са добре. Не е нужно да се правим, че не знаем за какво става дума.
Кой ще гласува за Движение Напред?
- Предимно хора от средната класа, с висше образование и с доходи над средните. Хората, които живеят в най-големите градове, както и в областните центрове, а също и в някои селски райони заради Земеделския народен съюз.
Ще успеете ли да привлечете и част от електората, който по традиция гласува за ДПС?
- ДПС има три вида електорат. Първо ДПС печели етническия, турски вот. Няма как да привлечем тези хора, докато гледат телевизия СКАТ, по която им се обяснява как ще ги изселят в Турция. Нали разбирате, че те няма да направят нормален избор и да гласуват по политически или някакви други съображения. Втората категория е купеният цигански вот. И тези хора няма как да бъдат идейно привлечени. Третата част гласуващи за ДПС са българи, т. нар. службогонци. Обикновено те са назначени в министерствата, управлявани от ДПС. На тях им се дава нещо като план - всеки е длъжен да осигури по десет гласа. И те, разбира се, водят семейството си и най-близките си приятели. На последните избори в Петрич, по време на една от обиколките ми в едно от най-големите села - Скрът, се натъкнах на следния случай: горският призна, че ДПС са поискали да им осигури 10 гласа, иначе може да загуби работата си. Или осигуряваш десет гласа, или утре те няма. И наистина в селото имаше девет бюлетини, пуснати за тях. Няма как да се повлияе върху вот, от който зависи служебното положение, а оттам и прехраната на семейството.
В Българския народен съюз сте заедно с Анастасия Мозер, която учреди Обединени земеделци, а в Напред сте със Земеделския народен съюз на Стефан Личев. Откривате ли някаква разлика в идеите им, или споровете между тях се ограничават само до заемането на партийни постове.
- Темата за обединението на земеделците е доста сложна. Според съда легитимният председател на Земеделския народен съюз се казва Стефан Личев. Анастасия Мозер пък реши да напусне и да направи нова партия, но не намирам никакви идейни или каквито и да е различия между двете формации.
Докъде стигна идеята на ВМРО да се направи списък с македонски журналисти, които пишат срещу България, и на тях да им бъдат отказвани български визи?
- Това щеше да е форма на дискриминация и се отказахме от реализацията на тази идея. Не, не че няма да е справедливо онези, които работят против България, да бъдат санкционирани. Но това щеше да е повод за същите хора да развихрят още една антибългарска кампания. Което не е полезно за интересите ни в Македония. Между другото, самата идея беше широко обсъждана от македонските журналисти, предизвика известен размисъл у тях и поне с 30% е намалял негативизмът спрямо страната в македонската преса.
Разговора води Теодора Камбурова

Facebook logo
Бъдете с нас и във