Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРУГО ЛИЦЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ

Дойде време у нас и над думата демокрация да падне сянката на съмнение, след като последните 16 години преминаха изцяло под нейния знак. Новата ключова дума трябвало да бъде българокрация, убедени са активистите на Българския национален съюз - непартийната патриотична организация с национално представителство, която започна широко допитване за името и символите на една бъдеща националистична политическа формация. Младите националисти около Боян Расате признават, че търсят предизвикателството, за да пробудят заспалото национално чувство у българите, допуснали за пореден път да бъдат излъгани. Защото политическата система се е изчерпала, а демокрацията и нейните производни партии са се компрометирали пред обществото. Настъпил е моментът за решителни действия в защита на българския национален интерес, което налага създаването на нова организация, убедени са в БНС.
Българската политическа класа се страхува от допитване до народа. Ние ще създадем нова партия точно по обратния път - ще попитаме хората какво искат и тогава ще действаме, заявява техният лидер. Неговото желание е да сложат началото на процес, при който българите да бъдат питани как искат да живеят - нещо, с което сегашните политици слабо се съобразяват.
Тридесет и пет годишният Боян Расате помогна много на Волен Сидеров да влезе в парламента, но впоследствие се разграничи рязко от водача на Атака. Той, според него, бил виновен за окарикатуряването на образа на национализма в България и за неговото гаменско лице в момента.
Голият патриотизъм с лозунги без покритие не ни удовлетворява, казва още младият националист, чието истинско име е Боян Боянов. Той се гордее с хората около себе си, които са по-млади, по-енергични, по-организирани и по-готини. Тъкмо едно по-различно лице на национализма обещават да покажат инициаторите на бъдещото патриотично движение, което нямало да има особени идейни различия с Атака. Те предпочитат да не говорят за партия, защото смятат и тази дума за прекалено компрометирана в България.
Според политическия съвет на БНС държавата у нас
не следва интересите
на нацията, а интересите на партиите, които са на власт. Затова и тяхното желание е новото движение да бъде първото, което се създава от долу на горе, а не обратното, както правят всички партии.
Националният референдум за българокрация, както младите националисти наричат започналата вече кампания, има за цел както да проучи мнението на хората по важни въпроси като членството в НАТО и ЕС, защитата на националните интереси и тези на българските предприемачи, така и да послужи като знак за промяна на политическата система у нас. Ще бъдат обхванати всички големи и средноголеми български градове. В тях ще бъдат разлепени над 20 000 плаката и раздадени над 50 000 листовки с въпросите. Ще може да се отговаря и по ИНТЕРНЕТ на страницата на БНС. Расате очаква в допитването да се включат над 20 000 души.
Финансирането на референдума е чрез лични средства на българи - бизнесмени, които членуват в организацията. Пари са дали и други представители на бизнеса извън Българския национален съюз, които за четирите години от неговото съществуване са финансирали различните му хуманитарни инициативи. Впрочем връзката с представителите на дребния и средния бизнес и въобще с предприемаческото съсловие в България е ключов момент в досегашното съществуване на БНС като непартийна организация. Именно на хората от тези среди ще се разчита най-много и за изграждането на бъдещото движение.
Ивайло Дачов, отговорник за политическата идеология на БНС, например е убеден, че приемането ни в Европейския съюз крие сериозни
заплахи за българския бизнес
чиито интереси досега са били загърбвани от нашите политици. Самият той се занимава с рекламен бизнес и е на 35 години. Затова се чувства особено разтревожен за неясното бъдеще на българските предприемачи.
Много погрешно е да се вярва, че като станем част от Европейския съюз, това ще промени живота ни бързо и позитивно - казва той. - Защото като започнат да фалират местните предприятия - стотици хиляди хора ще останат на улицата, а множество български предприемачи ще бъдат принудени да разпродадат бизнеса си и отново да се превърнат в наемни работници, тоест да преживеят една лична деволюция. А средната класа, която сега се създава с огромни усилия, ще загине окончателно. Ето защо националната кауза в България ще става все по-привлекателна в бъдеще именно за хората от това съсловие. Ясно е, че огромното желание на българската политическа класа да ни вкара в ЕС няма нищо общо с националния интерес, а още по-малко с интереса на дребния и средния бизнес в страната. Българските политици просто се надяват да се облажат покрай разпределението на европарите, които ще ни бъдат отпуснати.
Ивайло Дачов смята още, че корумпираността на българските политици е една от основните причини, която може да вкара него и такива като него зорлем в политиката. Защото вече са се убедили, че с досегашните си действия на опониране на системата няма как да променят порочния модел в България. Необходим е
нов политически инструмент
с който да се въздейства ефективно от името на мнозинството онеправдани българи, които все още се опитват да правят нещо добро в собствената си страна. Ние ще предоставим на тези хора възможност, подкрепяйки ни да променят по някакъв начин статуквото, заявява Ивайло Дачов.
Националното допитване ще продължи до 10 февруари. След като бъдат обобщени резултатите от него и бъде прието предложеното име, ще се пристъпи към регистрация на новата политическа организация.

Петър Берон, депутат от коалиция Атака, в 40-ото Народно събрание: ТРЯБВА ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ДОСЕГАШНИЯ ОПИТ
Имам положително отношение към Боян Расате и с интерес следя това, което прави. Струва ми се, че трябва да се подхожда предпазливо към създаването на нови националистически партии, особено ако идеологията им не е по-различна от тази на досегашните.
Според мен, няма идея Атака, идея Защита и пр. Има национална идея, която се защитава от различни партии с нюанси помежду си. Опитите да се превърне Атака в партията от миналото, с вожд и учител, пред който всички да треперят, не приемам. За жалост такива вождистки изцепки са на път да торпилират доброто взаимодействие между националистическите партии и постигането на единна позиция между тях. Това е крайно нежелателно и без съмнение е пътят, по който ни тласкат скритите и явните противници на националната идея - създаването на омаломощени партии двойници, които се боричкат помежду си. Трябва да се поучим от досегашния опит и да не допуснем този процес да се разрасне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във