Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРУГАТА РУСИЯ

Старата руска столица Санкт Петербург, родният град на президента Владимир Путин, се готви да посрещне лидерите на Групата на Седемте. Русия е осмият член на най-авторитетния политически клуб в света, макар все още да не членува във финансовия клуб на Г-8. Все още между Русия и останалите й партньори от клуба на очи бият повече различията, отколкото приликите...
Без мнението на страната, която се намира на границата на Европа и Азия, нито едно икономическо решение в света не може да бъде ефективно и дългосрочно, твърди началникът на експертното управление на Кремъл Аркадий Дворович. Това се отнася и за цените на нефта, и за динамиката на валутните курсове. От началото на юли паднаха последните ограничения за валутните операции в Русия, с което пътят към конвертируемостта на рублата е открит. Сега тя е конвертируема в страните от ОНД и Прибалтика. От 1 юли бе премахнато ограничението за движението на капиталите. Сега чуждестранните инвеститори ще могат без притеснения да влагат в Русия, а руският капитал да извършва подобни операции в чужбина. В края на юни Москва и Парижкият клуб подписаха многостранен протокол за погасяване на остатъка от руския дълг от 21.3 млрд. долара. От 1993 г., когато прие дълговете на бившия СССР, Русия бе едновременно длъжник и кредитор в клуба. Погасяването на дълг в такъв размер е безпрецедентно решение в историята на световните финанси. В същото време Русия прие линията на Г-8 за опрощаване на задълженията на най-бедните африкански страни и тази година ще опрости близо 700 млн. долара.
В обръщение до гражданите на Санкт Петербург губернаторката Валентина Матвиенко ги призова в периода от 13 до 18 юли, докато трае срещата на Г-8, да се обличат по-прилично. Бездомниците са изпратени в лагери за труд и отдих, а безпризорните деца се настаняват в приюти и детски домове. С пияниците и наркоманите милицията ще проведе профилактична работа. Автомобилистите са предупредени, че заради очакваните задръствания е желателно да ограничат движението си из града. Ще се прослушват всички разговори по мобилните телефони. Подвижните павилиони за сладолед, закуски, напитки и вестници ще изчезнат. От 5 до 17 юли летището в Пулково ще приема само полетите на официалните делегации. За четири дена ще бъде спряно движението на морските и речните кораби по река Нева и източната част на Финския залив. Ще бъде ограничено и движението по Волго-Балтийския канал, което може да доведе до престояването на над 500 кораба. Ще бъде затворено даже Южното гробище, което се намира на най-краткия път от летище Пулково до Константиновския дворец, където ще са официалните мероприятия от срещата на Г-8. В предградието Стрелна, където ще се състоят най-важните събития, на отчет вече са даже котките и кучетата. Пенсиите ще бъдат изплатени предварително, за да бъдат облекчени пенсионерите по време на голямото струпване на делегации и автомобили.
Само Движението за гражданска инициатива и Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) са подали заявка за шествие на 16 и 15 юли. Движението за гражданска инициатива се готви да премине от стадиона Киров, където е лагерът на антиглобалистите, до крайцера Аврора. Петербургските комунисти искат шествие по централния Невски проспект, но все още решение по заявката им няма. С акцията си те смятат да подкрепят бойния дух на младото поколение и да охладят горещите глави, които искат да окажат силов натиск на опозицията. От Москва ще дойде подкрепление - група депутати от Държавната дума.
Петербургската милиция е в пълна бойна готовност. Още от април силите за борба с безредиците провеждат съвместни тренировки на Пионерския площад. Ние няма да съгласуваме действията си с властите, категоричен е лидерът на петербургските антиглобалисти Михаил Дружинински. Времето и мястото на акцията ще бъдат съобщавани един час преди провеждането й. На 12 и 13 юли акциите ще са спокойни, но на 15 антиглобалистите обещават шумен купон. На твърди мерки ще отговорим твърдо, заканва се Дружинински. Движението на антиглобалистите в Русия е все още слабичко и затова ще действа основно на групи по 10-15 души. Авангардът на червената младеж (АКМ) също не е подавал официални заявки, но ще участва в свикания Общоруски социален форум и в шествието на 15 юли.
Активистите от обществената организация Патриотите на Петербург са заети с други мисли. Те започват събиране на подписи за издигане на кандидатурата на съгражданина им Владимир Путин за трети президентски мандат. Като истински патриот той направи много за развитието, процъфтяването и издигането на престижа на нашия град. Смяна на президента сега ще нанесе непоправима вреда на икономическото благосъстояние и политическата стабилност в Русия, смятат Патриотите на Петербург. Неразумно е да се прекъсват стремежите и начинанията на нашия президент, уверяват те. Подкрепя ги и губернаторът Валентина Матвиенко, бивш вицепремиер по социалните въпроси. Трябва да се укрепи постигнатото, за да станат промените в страната необратими, мотивира се тя.
На 1 юли управляващата партия Единна Русия предложи на президента да поеме ръководството й. Сега популярността на Путин значително надхвърля популярността на управляващата партия и това за Единна Русия би било голям плюс, преценяват експертите. В санаториума Лесние дали президентът два часа разговаря с депутатите от управляващата партия пред телевизионните камери и един час при закрити врата. Ние искаме да ви видим по-нататък като национален лидер, който определя бъдещето на страната чрез такъв политически инструмент като политическа партия, която да носи политическа отговорност и да разработва националната стратегия. Има такава партия и тя се казва Единна Русия, поясни депутатът Мартин Шакум. Путин обаче отново премълча на поредното партийно предложение, което пресата определи като неприлично. Според някои наблюдатели чрез такива предложения се извършва сондиране на общественото мнение. Путин трябва с нещо да се заеме след изтичане на президентските му пълномощия през 2008 година. Ако Единна Русия спечели убедително на парламентарните избори, Путин може да поеме ръководството й или да го предостави на фигура, която след това да бъде издигната за президент.
Инициативата на съгражданите на Путин също се появява в навечерието на срещата на Г-8. Всичко това трябва да покаже на западните лидери, че ще разговарят със солиден партньор, който и след президентските избори ще бъде лидер на управляваща партия. Засега Единна Русия успешно избягва участта на всички останали партии на властта, които се разпадаха, след като лидерът им излезеше от Кремъл. Може би Путин се бои именно от такъв обрат, който може да поведе към дъното и партията, и лидера й. Затова предлага разделното хранене с политически амбиции.
В своето обръщение към депутатите от управляващата партия обаче президентът Путин призова да се дава повече трибуна на опозицията, за да се открояват оптималните пътища за развитие на страната. Политическата система трябва да бъде балансирана и устойчива, а само в спорове и дискусии може да се открие верният път, обясни той.
Дни преди срещата на Г-8 в Санкт Петербург опозицията в Русия, представяна най-активно от бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров, реши да покаже лицето си. На 11 и 12 юли в хотел Ренесанс - Москва е свикана конференция, наречена Другата Русия. В нея е планирано да вземат участие представители на външнополитическите ведомства на САЩ, Великобритания, Канада и Италия. САЩ трябва да вземат участие в конференцията на равнище заместник държавен секретар, Великобритания - чрез своя посланик в Москва, а останалите страни от Г-8 не са уточнили формата на участието си.
Съветникът на Путин и специален представител за срещата на Г-8 Игор Шувалов обаче окачестви участието на западните дипломати като недружелюбен акт. Лидерът на дясната демократична партия Яблоко Григорий Явлински вече отказа участие, като заяви, че не иска да се окаже на една маса с Виктор Тюлкин от Руската комунистическа работническа партия или Виктор Анпилов от Трудова Русия. Лидерът на Съюза на десните сили Никита Белих също не потвърди своето участие, а от партията смятат за неприемливо да седнат на една маса с ксенофоби и националисти. Бившият премиер Михаил Касянов обаче ще бъде на срещата, в която се очаква да вземат участие също лидерът на Национално-болшевишката партия Едуард Лимонов, Владимир Рижков от Републиканската партия, Сергей Глазев от Родина, както и експертите Андрей Иларионов - бивш икономически съветник на президента Путин, политолозите Станислав Белковский, Михаил Делягин и др.
Сблъсъкът между двете Русия - на Путин и другата, обаче прилича на сражение между домашен и книжен тигър. Руската опозиция съществува повече на хартия, отколкото в действителност, а смазващият рейтинг на Владимир Путин превръща призивите на опозицията повече в натякване, отколкото в ефективен протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във