Банкеръ Daily

Общество и политика

Дронове ще следят обстановката около заседналия кораб

На междуведомствена среща в МВР са набелязали конкретни мерки за освобождаване на заседналия край Камен бряг кораб. В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в Добрич и е бил изготвен план за действие.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е ръководил срещата. В нея са участвали служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната - Асен Личев, Георги Тодоров, Христо Бозуков, Георги Панайотов; зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Представителите на институциите са набелязали конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението (което към 13.30 часа в четвъртък е било четири бала) предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Обсъдени са и най-неотложните действия - укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района. Районът около заседналия кораб е огледан с хеликоптер, но предвид скалистия релеф на брега властите са преценили, че разтоварването на кораба по въздуха не е безопасно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във