Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРЕЗДНЕР БАНК Е ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА БАНКА

Г-н Матиас, как оценявате присъствието на БНП-Дрезднер банк в България?


- Горди сме, че сме истинска българска банка. От 100-те души персонал на банката само шестима не са българи или от български произход. Имаме над 2000 клиенти международни компании, развихме се тук като първокласна банка.


Какви са вашите планове за експанзия?


- Откриваме клон във Варна и всъщност вече имаме първите си клиенти там. Обсъждаме откриването на клонове в още 2-3 важни града в България. Но разгръщането на тази дейност зависи от това, колко успешно ще заработи варненският клон. Ние няма да отворим като другите банки 20 клона, защото искаме да се занимаваме главно с големите компании. Затова не е необходимо да бъдем навсякъде, а само в големите градове.


Ще разшири ли банката набора от услуги, който предлага на българския пазар?


- Бихме искали да разширим финансирането - експортното финансиране, дългосрочното финансиране. Но това, разбира се, зависи от състоянието на икономиката. Ние сме готови за подобна стъпка, но ще минат поне няколко месеца, докато търсенето стане достатъчно голямо.


Ще участвате ли в приватизацията?


- БНП-Дрезднер като джойнтвенчър е търговска банка. Участието в приватизационните процеси е типично за инвестиционните банки. Всички услуги по консултирането на приватизационни сделки ще правят акционерите ни от Лондон за Дрезднер Банк и от Лондон и Париж за БНП, а не от самата БНП-Дрезднер банк. Този вид дейност изисква глобален подход.


Как оценявате бизнеса си у нас?


- Ние сме доволни от постигнатото. Най-явният знак за това е, че купихме сграда в София, която обновихме и се настанихме в нея. Това означава, че се ангажираме със страната за по-дълго време. Бихме искали икономиката да се развива и по-добре, но засега сме доволни.


Ще разширите ли кредитната си дейност в България?


- Ако имаме добри клиенти, ние винаги сме готови за това. Но трябва да се адаптират счетоводните стандарти, да се модернизира мениджмънтът. В една развиваща се страна е много трудно да се оцени дали качеството на кредитополучателя е достатъчно високо, или не. Ние не можем да предложим банкиране на дребно. В това българските банки са много по-добри. Но на компаниите с развита международна дейност ние можем да предложим нещо, което българските банки не могат - обслужване в нашите клонове в други страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във