Банкеръ Daily

Общество и политика

Драстичен скок в цената на парното, искат от КЕВР

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39 процента средно за страната, а токът за бита - с 3 на сто, изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои цените да бъдат обсъдени и да влязат в сила от 1 юли.

Най-голям скок на цената на топлоенергията се предвижда да има в Разград - с 51%. Над 40 на сто ще е увеличението във Велико Търново, Плевен, Бургас и Перник.

В столицата поскъпването на парното и топлата вода ще е с 39 на сто.

Между 30 и 40 на процента е и скокът във Варна, Враца, Русе, Сливен и Габрово. Най-малкото увеличение е предвидено за Пловдив, но и там то е с 23 на сто.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh, при сегашна цена  99,55 лв./MWh, което е изменение с 23,26%. 

Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.   Това на практика означава, че потребител в София със сметка от 100 лв. за отопление на парно ще заплаща близо 139 лв. през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага също цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да се повиши средно с 3,3 процента.

За клиентите на "Електрохолд" , която доскоро беше ЧЕЗ, разчетите сочат увеличение с 2,4 на сто, за "ЕВН" - с 3,5 %, а за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО" - с 4,6 на сто.

В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. 

Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" се увеличава до 30%.

Предстои Комисията за излезе с окончателно решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във