Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРАМАТА В ЦАРСКАТА ПАРТИЯ СТИГНА ДО ТЪРПЕЛИВИЯ ЗАЛОЖНИК

За никого не е тайна, че НДСВ се чувства все по-неуютно в управляващата коалиция, но и че излизането от нея може да се случи след приемането на страната в Европейския съюз. Стремежът сега е партията да си създаде образа едва ли не на заложник на европейското бъдеще на България, поради което й се налага да търпи повече вини, отколкото е допустимо. Най-категоричен изразител на по-твърдата линия, съгласно която трябва да покажем, че не сме търпеливи безкрай и на всяка цена, е заместник-председател на НДСВ Николай Свинаров. Неотдавна той дори обяви, че този момента вече е настъпил, коментирайки рязко твърдението на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствията и аварии Емел Етем, че бившият шеф на държавния резерв Димитър Димитров е бил назначен от царската формация. Свинаров даде да се разбере, че много скоро тяхната политическа реакция ще стане ясна за всички.
Може би именно като израз на желанието да се демонстрира по-твърда позиция в НДСВ си промениха становището за новия законопроект за защита при бедствия и аварии. И то само няколко дни след като техните депутати в специализираната парламентарна комисия го благословиха. На срещата на царската парламентарна група с Емел Етем бе обърнато внимание на проблемите както в този закон, така и във внесените промени в Закона за управление при кризи. На предоставените 13 страници със забележки по двата проектонорматива и предложения за корекции Етем не е отговорила. Междувременно жълтите изразиха несъгласие и с внесения проект от БСП за промени в Закона за енергетиката и поискаха обяснения от министър Румен Овчаров.
Зад привидно законодателния характер на последните разногласия с коалиционните партньори трудно може да се прикрие желанието на НДСВ да излезе от неудобното положение, в което е принудена постоянно да замазва пукнатините в политическия си имидж. А и колкото и да заявяват, че не вярват на социологическите сондажи, царистите няма как да не се притесняват от катастрофалния спад на електоралната подкрепа за тях.
Изстрелваните напоследък противоречащи се послания от различни ключови фигури в жълтия лагер пък, говорят, че в него са се обособили най-малкото два лагера. Едните, представлявани от Николай Свинаров, са за по-смело разиграване на картата с напускането, а другите - около Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, са за продължаване на участието в коалицията дори и с цената на прекалени компромиси. Донякъде като балансьор засега се изявява Милен Велчев. Твърди се, че между Свинаров, Панайотов и Велчев отдавна се води негласна надпревара кой да наследи Симеон на ръководния пост в партията, след като сегашният лидер остане само неин почетен председател. Този въпрос обаче днес изглежда по-маловажен от проблема с обезличаването й.

Борис Вардев, главен секретар на младежкото НДСВ:
Трябва да преразгледаме участието си в коалицията след 1 януари 2007 година

След срещата на областните координатори на НДСВ в София стана ясно, че не може да се говори за каквито и да е промени в тристранната коалиция до окончателното ни присъединяване към Европейския съюз. Още през 2001-ва партията е поела ангажимента пред своите избиратели и гражданите на България да докара докрай това начинание и каквито и вътрешнопартийни проблеми да имаме, ние ще отстояваме на първо място националните интереси. Друг е въпросът какво ще се случи след 1 януари 2007-а. Аз подкрепям мнението на координаторите на НДСВ, че тогава участието ни в коалицията трябва да се преразгледа.
Основната причина са обезличаването на формацията на местно ниво и поетите от нас предизборни ангажименти през 2005 година. Влизайки в коалиция с БСП тогава, НДСВ стана гарант за успешното изпълнение на изискванията на Европейската комисия, както и за продължаване на политиката на финансова стабилност в страната. Тези принципи са залегнали и в коалиционното споразумение. Но след 7 януари 2007-а участието в управлението с БСП на тази основа е изчерпано. Аз приемам желанието на координаторите чрез излизане от коалицията да получат поне някакво оръжие в ръцете си за запазване на симпатизантите и идентичността си по районите.
Новите европейски реалности изискват една нова дясноцентристка позиция за управлението на България и НДСВ може да бъде основен фактор за нейното налагане. Младите хора, с които съм водил разговор, са на мнение, че партията трябва да си заложи нови приоритети и да изготви ясна стратегия за бъдещото си политическо развитие.

Снежана Донева, координатор на НДСВ за Варненска област:
Не е настъпил моментът да преосмислим политиката си

Не може и дума да става за обезличаване на НДСВ като партия. През годините на нашето управление, както и понастоящем, ние водим последователна политика за присъединяването на България към Европейския съюз, за утвърждаване на демократичните принципи за развитие на българското общество. Не сме отстъпили нито за миг от тези принципи. Точно затова сме и в тази коалиция - за да бъдем гарант на европейското бъдеще на страната ни.
Въпросът дали НДСВ трябва да напусне тройната коалиция, не е предмет на дебат вътре в партията. Нашите координатори от малките населени места всеки ден са в непосредствен контакт със симпатизантите и членовете ни. Изводът, който можем да си направим, е, че хората са по-скоро неудовлетворени от сегашното състояние на нещата и биха желали да видят някаква промяна. От друга страна, нашите членове са разумни и осъзнават високата отговорност, която сме поели, присъединявайки се към тройната коалиция. Когато назрее моментът да се преосмисля политиката ни, тогава и това ще бъде направено. При всички положения този момент не е с днешна дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във