Банкеръ Daily

Общество и политика

Драгомир Заков: НАТО не е мръсна дума

"Решението да стана министър на отбраната го взех снощи, след като говорих със семейството ми. Това, което съм правил досега, ще продължа да го правя и в Министерството на отбраната", каза пред журналисти в парламента новият министър на отбраната Драгомир Заков. Той уточни пред медиите, че макар да е дипломат, знае как да работи с военнослужещи.

"Работя с военните, откакто съм започнал работа в МВнР през 2002 г. В делегацията на НАТО работя всекидневно с военнослужещи", отбеляза министър Заков.

По думите му ситуацията в Украйна е динамична и в случай че се наложи да бъдат разположени войски на НАТО у нас, то това ще стане след съответната процедура.

"Ако се наложи, сили на НАТО могат да бъдат разположени на българска територия, но при определени условия", заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков минути, след като бе избран на поста.

„България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, аз предполагам, че всички вие бихте се почувствали по-сигурни, ако се наложи сили на НАТО да дойдат, но това ще стане по определена процедура.  Това не става, някой се обажда на България и казва: "Идват сили на НАТО". Това е процес на вземане на решения, в който България участва. България е част от решенията в НАТО", обясни той.

Според него сигурността на страната по черноморската граница е гарантирана.

„НАТО вече активира плановете за отговор. Черно море е част от тази зона на отговорност на НАТО, така че може да бъдете абсолютно сигурни, че Черно море е осигурено. И България, разбира се“, подчерта Заков.

Заков бе категоричен, че "на никой български министър не може да му бъде налагано решение" и допълни, че решенията ще се взимат или от Министерски съвет, или от Народното събрание.

По отношение на кризата в Украйна министърът на отбраната даде да се разбере, че става въпрос за война и увери, че сигурността на България и Черно море е подсигурена.

"Това, което НАТО направи в последните месеци, беше безпрецедентно усилие да остави Русия на масата за преговори. Войната избухна в момента, в който вратата за диалог с Русия беше широко отворена", заяви Заков.

Министърът на отбраната посочи за финал, че "всички положителни неща от неговия предшественик ще бъдат продължени."

Facebook logo
Бъдете с нас и във