Банкеръ Daily

Общество и политика

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра на негово място Драгомир Заков. Персоналните промени в Министерския съвет бяха одобрени със 184 гласа "за" - 181 депутати в зала и трима, които гласуваха онлайн. "Против" нямаше. А единствено от ДПС (33-ма депутати) гласуваха  "въздържали се".

Оставката на Стефан Янев бе поискана от премиера Кирил Петков на извънредно правителствено заседание в понеделник, а проектът за персонални промени в състава на Министерския съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден. Повод за поисканата оставка бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост Стефан Янев посочи, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Първоначално от "Продължаваме промяната" бяха предложили поста да заеме Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков. Причина за това беше, че от БСП, които са част от управляващата коалиция, не са били съгласни с кандидатурата на Тагарев. 

По време на дебатите в залата кабинетът бе нападнат от опозицията и обвинен в непоследователност. От ГЕРБ изразиха мнение, че конструкцията на Министерския съвет е нестабилна, а президентът Румен Радев диктува кой министър да бъде назначен. От ДПС посочиха, че няма реални аргументи за смяната на министър Янев. "Възраждане" пък поиска оставката на целия Министерски съвет.

Бившият външен министър от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева подчерта, че е работила добре и със Заков, и с Тагарев - който по думите ѝ е бил употребен. "По отношение на посланик Заков, който очевидно е приемливата кандидатура за президента Радев и за БСП – каквато професор Тагарев не е била, аз лично нямам никакво съмнение в неговата геополитическа ориентация", добави тя. И попита премиера: "Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, вярно е, че той определи немалка част от министрите в този кабинет, но и промените ли ще съгласувате с него?"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че смяната на Стефан Янев не е аргументирана. Янев разкрил, че ще му бъде поискана оставката в поста си във Фейсбук. А именно тази публикация беше основен мотив на Петков да му поиска оставката ден по-късно. Това, според Карадайъ, означава, че всъщност няма истински аргументи за освобождаването на военния министър. 

От името на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов поиска оставката на Министерския съвет с аргумента, че с всяко свое действие правителството приближава България към войната и вреди на българските интереси. Той се обърна към премиера Кирил Петков с обвинение, че не се справя със задълженията си и заяви, че групите на майките, които организират събирането на помощи за пострадалите в Украйна, се справят по-ефективно от подопечните на кабинета институции. Настоя също България да не изпраща оръжия в Украйна, "каквито са заявките".

Атанас Зафиров от БСП обясни защо левицата ще подкрепи смяната. "БСП няма как да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните политически кризи ще хвърли страната в хаоса на политическа криза и дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент. Нужно е силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавното управление. Няма как премиер, коалиционно мнозинство и ключови министри да говорят на различни езици", посочи социалистът.

Депутатът от левицата Крум Зарков обаче заяви, че отстраняването на Янев е грешка. Според Зарков изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той смята, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обясни, че смяната на министъра се е наложила заради дисонанс между него и политиката на правителството. "Ние не се опасяваме от електоралните нагласи, защото за нас е много по-важен българският национален интерес", каза и добави: "Нека не се делим на русофили и русофоби. Нека се обърнем към разума, към принципите на демокрацията и плурализма."

По думите на председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов смяната на военния министър отразява адаптацията на кабинета към една радикално променена реалност. Той посочи, че България не може да се държи като неутрална страна и това да се представя като национален интерес. Иванов подчерта, че подкрепата на неговата политическа сила може да се възприема като вот на доверие към правителството.

Особен момент по време на дебата беше, когато лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и премиерът Петков си размениха остри реплики заради войната в Украйна.  Костадинов обвини правителството, което вчера евакуира и българските дипломати от Украйна, че сега няма кой да защитава българския интерес в страната. Той определи управляващите като "национални предатели". "В момента в Одеса няма никакви военни действия, освен това, че украинското правителство раздаде на всички, които искат и имат желание оръжия, и в момента се стреля, но се стреля от бандитски формирования. Защото няма нито един руски военен", заяви разпалено Костадинов.

Кирил Петков излезе на трибуната и на свой ред се обърна към лидера на "Възраждане": "Вие знаете ли кои са тези 190 човека, които в момента евакуираме? Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси? Вие защо, като сте такъв мъж, не сте там в момента в Одеса, за да водите рейсовете и да спасявате българите, а се упражнявате на празни риторики тук от трибуната?" Премиерът обясни, че до късно вечерта евакуираните българи са извозвани. През това време Костадинов се провикваше от място, на което Петков реагира остро: "Защо не си в Украйна? А си тук на трибуната?"

Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов наложи наказание на лидера на "Възраждане".

Facebook logo
Бъдете с нас и във