Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Заради нас Петков замина за Брюксел с ясна позиция

"Изминалата драматична за света, Европа и България седмица отново показа, че ДПС има адекватни позиции по важните за страната теми. Позиции, които са в пълен синхрон с позициите на нашите натовски и европейски партньори." Това заявява зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в позиция, разпространена до медиите. "В деня, в който започна войната в Украйна, управляващата коалиция потъна в идеологическите си разногласия и беше на път да лиши България от единна, ясна и категорична позиция, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна. Както и адекватният отговор като санкции на нашите съюзници, който ние трябваше да подкрепим", добавя той.

По думите на Цонев, след намесата на ДПС българският парламент успял да приеме това решение и българският министър-председател Кирил Петков е заминал за общата среща на върха в Брюксел с тази позиция.

Зам.-председателят движението на дава посочва още: "При обсъждането на санкциите срещу Русия ЕС настоя всички държави – членки да преразгледат всяко едно решение за даване на гражданство или статут на постоянно пребиваващ на руски граждани. Да припомним, че ДПС още от януари насам излезе със своя законодателна инициатива, внесена в НС, с която се задължават компетентните органи да извършат пълна ревизия на всеки един отделен случай на издаден такъв паспорт. Нашият законопроект бе отхвърлен от управляващото мнозинство. За второто четене на законопроекта ние сме внесли същите текстове и очакваме мнозинството в НС да се съобрази с волята на европейските ни партньори."

"Във всички ключови за България решения ДПС винаги е имало вярната за страната ни позиция. И нещо повече, било е и ще бъде двигателят на тези решения", коментира Цонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във