Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС - зад Орешарски, ДОСТ - зад Цачева

В един и същи ден и ДПС, и ДОСТ обявиха зад кого ще застанат на първия тур на вота за държавен глава. Така двете формации ще премерят електоралната си тежест сред българските турци и част от циганите, което ще им даде определени стартови позиции за преговори с евентуалните участници на балотажа.

ДПС направи изненадващ ход и за първи път в историята си подкрепи открито кандидат за президент на първи тур. Партията застана зад номинацията на издигнатия от инициативен комитет бивш премиер Пламен Орешарски и подгласника му транспортния ексминистър от неговия кабинет Данаил Папазов. Тактиката на Движението досега беше да изчаква балотажа и след договорки с някоя от състезаващите се политически сили да наклони везните в полза на нейния претендент. Почетният председател на формацията Ахмед Доган неведнъж е повтарял, че без нея не може да бъде избран държавен глава.

"Страната има нужда от надпартиен президент. Г-н Орешарски ще бъде президент с бюлетина №4", категоричен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет в четвъртък (20 октомври). Преди да обяви името, той припомни, че още преди месеци партията е очертала профила на бъдещия държавен глава - "трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява демократичните достижения, да работи за утвърждаване на правова и социална държава, да бъде чувствителен към правата и свободите на човека". "В профила ние включихме да бъде обединител на нацията, президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната и да отстоява нашите интереси в НАТО и ЕС", посочи още Карадайъ. По думите му именно Орешарски със своите профил и авторитет отговаря на този образ. Всички останали кандидати били партийни.

Лидерът на ДПС отбеляза също така, че оценката на партията за кабинета "Орешарски" е положителна. Целият бизнес също бил оценил коефициента на полезност на действията на това правителство положително. Дни по-рано самият Орешарски не изключи варианта да бъде подкрепен от Движението. Тогава бившият премиер каза, че очаква за него да гласуват както от ДПС, така и избиратели от всички политически сили.

От острите критики на Карадайъ към ГЕРБ стана ясно, че ДПС категорично няма да подкрепи Цецка Цачева на балотаж. "...ГЕРБ вече не могат да се крият зад националистите, не могат да се оправдават с искания на националистите, които Съветът на Европа нарича фашисти. Нашата оценка вече е, че те само се опитват да се крият, напротив - те са в основата на целия хаос с Изборния кодекс", подчерта Карадайъ, който за 25 години не бил чувал по време на избори да се променят изборните правила.

ДПС няма да разчита на подкрепа от други политически сили. "Партиите, които са излъчили сегашната порочна власт, ни подкрепят достатъчно - продължи лидерът на ДПС. - Политика анти, политика против не може да се прави, тя трябва да гради, а не да противопоставя. И от тази гледна точка за нас предсрочните избори през пролетта са неизбежни. "Карадайъ не пожела да говори за подкрепата на ДОСТ за Цачева с обяснението, че не коментира предатели.

Часове по-рано  ДОСТ обяви, че застава зад номинацията на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева и вицето й Пламен Манушев. "Даваме своята непоискана и ако се наложи отказана подкрепа за кандидата на ГЕРБ", оповести Лютви Местан. Той поясни, че не е имал никакви договорки както с Бойко Борисов, така и с Цачева. Партията му категорично е отхвърлила подкрепа за който и да е ляв кандидат. Изборът е бил между претендента на ГЕРБ и този на Реформаторския блок Трайчо Трайков. "Избрахме да подкрепим Цачева, а не Трайков, защото той е представител на коалиция, която носи историческа вина за вкарването на българските националисти в парламентарното мнозинство", обясни Местан. Все пак той призна, че президентските избори не са приоритет за формацията му, а следващите парламентарни - и така отговори на въпрос защо лично не се е включил в надпреварата.

Според някои наблюдатели много е вероятно позицията на ДОСТ да е била "подсказана" от Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във