Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС В ОЧАКВАНЕ НА РАЗВРЪЗКАТА В КЪРДЖАЛИ

Позатихналите в края на изминалата година страсти около разпределението на властта между ДПС и СДС в Кърджали отново се разгоряха. Този път повод за коментар в медиите бе изявление от местната централа на ДПС за сключване на споразумение за съвместно управление с БСП. Местните лидери на двете партийни централи Рамадан Каракаш и Милко Багдасаров предпочетоха да запазят мълчание около водените преговори. Все пак от намеците им стана ясно, че ако се постигне съгласие, резултатът от него ще бъде факт в първото тримесечие на тази година.


След бурните конфликти между хората на Ахмед Доган и Иван Костов в Кърджали през 1997 г., бъдещето на местната управа в сегашния й вид изглежда, меко казано, неясно. Последното споразумение между сините и хората на Доган бе сключено на 20 юни 1996 г. на последните местни избори. След излизането на ДПС от ОДС преди парламентарните избори Ахмед Доган заяви, че ще прекрати едностранно споразумението за съвместно управление със СДС, като оттегли Расим Муса от кметския стол на Кърджали. Доган мотивира заплахите си, като обвини сините за партийни назначения в държавни фирми, опити за смъкване на цената на тютюна, манипулиране на общественото мнение относно Рамковата конвенция за защита на малцинствата и тенденциозни атаки срещу местните лидери на движението. Масло в огъня наляха изявленията на кърджалийския водач Рамадан Каракаш, че сред министрите в правителството има доносници с досиета, както и обвиненията на Осман Октай, че в кабинета има хора, участвали във възродителния процес. Разбира се, нито едно от тези твърдения не бе подкрепено с конкретни факти.


Според Пламен Иванов, депутат от СДС, през цялата минала година хората на Доган са правели всичко възможно само и само да предизвикат предсрочни местни избори. Това, по думите му, е обща цел на партийните централи на БСП и ДПС в Кърджали.


Според Ахмед Доган местните структури имат правото да взимат самостоятелно решения как да действат в такава трудна ситуация. Лидерът на ДПС обаче не отрече, че е бил предварително уведомен за планирания развод със СДС в Кърджали още в началото на лятото. Според сините депутати идеята се е родила в главата на Доган след отказа на мнозинството да се пазари с него с надеждата да бъде принуден Иван Костов да седне на масата за преговори.


Прекратяването на споразумението за съвместно управление между СДС и ДПС ще е поредният ляв завой на Доган. Очевидно той едва ли има какво повече да губи, след като рискува и Кърджали, смятан за бастион на движението. Според някои наблюдатели при сегашното разпределение на политическите сили в региона, ако бъдат проведени предсрочни местни избори, ДПС ще претърпи крах. Същевременно твърде малко са законовите възможности за прекратяване на правомощията на Расим Муса. Изтеглянето на г-н Муса и неговите съветници от местната власт също е опасно, защото ще предизвика вълна от излишни конфликти на местна почва.


Когато Доган започва да се чувства изнервен и притеснен, винаги вади етническата карта на масата и започва да заплашва с нея, смята опонентът му и депутат от ОДС Гюнер Тахир. Според него това, което става между СДС и ДПС в Кърджали, не е никак добро, но едва ли ще доведе до нещо по-сериозно.


Кърджали винаги е бил особен регион, на който се гледа като на специфичен политически индикатор. Оттам тръгна провалът на БСП, там бе проведена и първата акция на управляващите срещу организираната престъпност. Така че твърде вероятно е именно оттам да започне и последното действие на спектакъла ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във