Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС в битка за вота в чужбина

ГЕРБ и реформаторите ухажват емигрантите ни

Смисълът на всички политически словоизлияния, ръкостискания и прегръдки е един - да се привлекат нови гласоподаватели, сред които и българите в чужбина.


Видимо най-активната в това начинание е ДПС. На тези избори движението, водено от Лютви Местан, няма да разчита на част от традиционните си гласоподаватели и конкретно на онези от Република Турция. Причината за това е новият Изборен кодекс, според който право на глас имат всички лица, навършили 18-годишна възраст и живели най-малко три месеца в България или друга държава членка на Европейския съюз. Това означава, че на изборите на 25 май право да пуснат бюлетина ще имат онези, които от 24 февруари живеят в България и други европейски държави.


Затова още в началото на предизборната кампания ДПС


мобилизира целия си контингент

зад граница. Трескавата подготовка ври и кипи и в държавите от ЕС, в които има най-много емигранти от България с турски етнически произход - Германия, Белгия и Холандия.


По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) към момента най-много са мераклиите да гласуват в чужбина от Германия, където ще бъдат разкрити 10 избирателни секции. Там над 1200 души са изявили желание да упражнят правото си на вот, като в Берлин, Франкфурт и Мюнхен те са съответно 496, 445 и 215 души. В Белгия също има над 1110 желаещи да вземат участие на предстоящите избори. В град Антверпен, който е в близост до Холандия, към момента над 160 души са обявили, че ще пуснат бюлетина. От тях не повече от 30 души са с български имена, останалите са етнически турци. В Брюксел над 450 души възнамеряват да участват в изборите, като етническият брой българи е равен на този на етническите турци. Приблизително еднаква е и пропорцията в Гент, където над 320 души също искат да упражнят правото си на вот.


В Холандия заявления за участие на изборите са подали 660 души. В Хага те са най-много - приблизително 500, като от тях стотина са етнически българи, а останалите - над 380, са етнически турци. В Ротердам и в столицата Амстердам съответно 114 и 52 души са подали заявления за гласуване.


Какво твърди публично лидерът на партията Лютви Местан: "Смятам, че въпреки уседналостта ДПС ще надгради резултата си от парламентарните избори и така ще погребем един от най-устойчивите митове, свързани с нас, че политическата ни тежест зависи от гласовете отвън. Съхраняването на резултата от предишните парламентарни избори в национален мащаб практически ще означава сериозен ръст в подкрепата за ДПС, защото на евровота, заради принципа на уседналостта, няма да се получат гласовете от чужбина".


Мераците на Местан за допълнителен мандат в Европарламента обаче ще бъдат залети със "студен душ", тъй като два дни, след като изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, ЦИК заличи 600 пуснати молби. Според информация на "Нова телевизия" причината за това са грешно въведените ЕГН-та и лични данни. От общо 1500 постъпили заявления цели 137 са били сгрешени в Холандия и други 113 в Белгия.


Освен ДПС българите в чужбина са


ухажвани и от ГЕРБ

Така например Цветан Цветанов каза на сънародниците ни в Испания, живеещи в Мадрид, Сеговия и Валенсия, че всеки един от техните гласове е равен на един купен глас в България. И допълни: "Трябва да си помагаме взаимно, заедно можем да подобрим условията в България, за да можете един ден да се върнете с децата си в нашата родина при вашите близки и роднини. Имаме прекрасна родина и вие помагате на България, подпомагайки вашите роднини, но участвате във формирането на брутния вътрешен продукт на Испания. Затова нека да положим заедно всички усилия да развиваме икономиката в България, което ще доведе до разкриването на нови работни места и вие ще можете да се завърнете."


На 25 май Испания ще е държавата, в която ще бъдат разкрити най-много избирателни секции - 46, като общо над 945 български граждани са заявили готовност да участват на изборите. За момента в Аликанте, Барселона, Валенсия, Мурсия, Кастейон, Мадрид, Палма де Майорка, Памплона, Сеговия и Тафая желаещите да гласуват със сигурност ще могат да пуснат своята бюлетина. Извън границите на България ще бъдат открити общо 168 избирателни секции в 35 държави.


Друг Дон Жуан

дръзнал да покорява сърцата на българските емигранти, е говорителят на Реформаторите Радан Кънев, който говори пред българската общност в Амстердам, Брюксел и Лондон за здравеопазване, образование, ЕС, Русия, алтернативни енергийни източници, интеграция на малцинствата и бежанците.


Там той описа корупционните практики с обществените поръчки и създаването на монополи, които задушавали честните предприемачи. Пред българите в чужбина Кънев говори за деструктивната роля на медиите у нас, които насърчавали недоверието сред българските граждани във възможността обществото да бъде променено чрез демократични средства и механизми.


Песимисти

които поставят под съмнение условията, при които ще се проведе вота извън страната, не липсват. Европейските избори не са особено привлекателни за избирателите, а какво остава за тези, на които ще им се наложи да пропътуват стотици километри до някоя отдалечена урна, за да дадат гласа си. Някои от емигрантите ни в чужбина дори се възмущават, като пишат из социалните мрежи, че политическата класа пак се е сетила за тях непосредствено преди изборите, а през останалото време никой не ги брои за живи. Стефи Борисова, която е майка на две деца и живее в Испания, негодува във Фейсбук: "Сега сме ви необходими, а какво направихте вие за нас? Искате да си плащаме и здравната осигуровка в България, а не в държавата, където живеем и работим."


Други казват, че изобщо няма да си направят труда да ходят до урните, за да си развалят неделната почивка, тъй като предпочитат да излязат на разходка със семействата си. Има и такива, които категорично заявяват, че ще отидат да гласуват, за да изпълнят своя граждански дълг. Хубаво ще бъде обаче да се заредят и с огромно търпение, че да не им се случи както в Англия миналата година - чакане с часове пред урните.


За САЩ например в края на май и началото на юни на бригада заминават хиляди студенти. Още отсега е ясно, че почти никой от тях няма да гласува, защото единствената секция там ще бъде в Ню Йорк. Но гласуването е по-малкият проблем. Току-виж младежите решили да устроят живота си там.


 


Къде ще гласуват българите зад граница


За европейските избори на 25 май, по данни на ЦИК, 7998 сънародници в чужбина са изявили желание да гласуват, като ще бъдат открити 168 секции в 35 държави. Най-много избирателни секции ще бъдат разкрити в Испания и Великобритания - 46 и 25. Във Франция ще бъдат 12, в Гърция - 11, в Германия - 10, в Кипър - 7, Дания - 3, Италия - 5, Финландия - 2, в Ирландия - една, и други.От Министерството на външните работи съобщават още, че съществува основание да бъдат разкрити секции в Македония (Скопие и Битоля), Норвегия (Осло), Швейцария (Берн, Женева), САЩ (Ню Йорк), Япония (Токио), Дубай, Турция (Истанбул), Молдова (Кишинев) и Ливан (Бейрут).
Как се образува изборна секция в чужбина:


Избирателна секция се открива щом най-малко 20 души подадат заявление с желание да упражнят правото си на вот и в случай, че България разполага с посолство или Генерално консулство. За местата без официално българско представителство е нужно не по-малко от 40 души да подадат писмена заявка, че желаят да участват на изборите. Заявленията се изпращат до официалното българско дипломатическо представителство в съответната страна. Избирателни секции в чужбина ще бъдат откривани и автоматично, в случай че през последните пет години там винаги е имало над 100 гласоподаватели. От ЦИК съобщават още, че ако избирател не е подал заявление и не е включен в избирателни списъци за гласуване извън страната, ще може да упражни правото си на глас в открита избирателна секция, като представи документ за самоличност (лична карта, паспорт или военна карта) и декларация, че има право да гласува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във