Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Управлението е порочно заченато

"Продължаваме да мислим, че това управление е порочно заченато и идеологическо кръвосмешение. Изборите през април-май нямат алтернатива. Като едно голямо семейство сте, но семейство Адамс!" Това каза зам.-председателят на групата на ДПС Тунчер Кърджалиев по време на дебатите на първо четене по промените в Изборния кодекс, вкарани в 12 различни законопроекта.

Депутатът от Движението направи емоционално изказване най-вече по повод плана таванът на броя секции до 35 да отпадне само в страните от Европейския съюз, което предлагат от ГЕРБ.

"Твърдите, че няма дискриминация, но с какво са по-различни нашите съграждани, а те са над половин милион в САЩ, Канада и Турция, и Австралия, Македония, Сърбия? С какво са различни тези хора от нас? Да не би да имат две глави, три ръце, четири крайника...

Да не засягам други органи, които са приоритет на други политически сили...", намекна за една публична изява на Радан Кънев депутатът от ДПС, която провокира вълна от майтапи в социалната мрежа.

Кърджалиев не подмина и Патриотите, които достигнали висоти в ксенофобията.

И по този повод използва поговорка: "Въшката, когато е заситена, излиза на челото - да се показва".

Позицията му бе насочена изобщо срещу всякакво ограничаване на изборни и граждански права, каквито ДПС вижда в нежеланието да се позволи агитация на майчин език и в задължителното гласуване.

"Когато една общност бъде притисната до земята, тя може да се превърне във взривоопасна маса. Никога да няма такива сценарии в нашата единствена родина България", пожела си той. "Призоваваме и другите - нека да спрем тази верижна реакция, когато омразата ражда  омраза", обобщи той последствията от ограничаването на права на сънародници зад граница.

"ДПС е наричана как ли не. Анти-ДПС клетвата се превърна в атестат за светло бъдеще, в атестат за партийна принадлежност, в декларация за вярност, но ДПС никога не е била наричана хазартна партия.

ДПС никога не е правила и няма да прави компромиси с демокрацията, демократичните принципи на съществуване на България и угнетяването с дискриминацонни закони", подчерта депутатът.

Кърджалиев се обърна директно към ГЕРБ:

"Искаме коректно да ви кажем, колеги от ГЕРБ, ние забелязахме, фиксирахме това политическо поведение на ГЕРБ. Вашето поведение не остана незабелязано при нас. Притеснява ни обаче, че не забелязахте нашите предупреждения по ценностни, екзистенциални въпроси - с известна доза срам го заявявам.

Кърджалиев добави, че ДПС през последните няколко седмици, а и месеци, се е наслушало на лъжите на ГЕРБ.

"Говорите едно в понеделник, вторник и сряда друго, трето в четвъртък. Много се лъже в политиката.

И ако на лъжците носовете растяха, не само в тази зала, но и извън нея, много хора щяха да бъдат украсени не с носове, а с плугове редосеялки", продължи да реди подсказки с метафори докторът от ДПС.

"По мъжки се опитах  да ви кажа нашите притеснения. Дори премиерът призна, че ДПС умее да се държи последователно и закономерно.

Връщам му комплимента, дано прословутата му интуиция, прословутото му шесто чувство не е закърняло под заразното давление на неговите партньори", обърна се към Борисов депутатът от ДПС.

"Гладна кокошка просо сънува - така и вие сънувате избори", защити Искрен Веселинов от ПФ честта на визираните като "въшки на челото" Патриоти.

"ДПС се храни с власт, ДПС е равно е на корупция, това всеки го знае. Много ви боли, че Патриотите се радват на успех", добави той. Войводата на Каракачанов посочи защо са за ограничаване на секциите в Турция.

"Има една Турция, в която властва терорът, която върви към диктатура и ислямизмът се утвържадава като държавна идеология. И 35 секции са много там!", възмути се патриотът и попита къде е била посланичката Надежда Нейнски, че е допуснала това безобразие. "Идеята е да гласуват тези, които обичат България и които виждат бъдещето си свързано с нея", обясни той позицията на своята група.

Кърджалиев отвърна с перифраза: "Гладна кокошка планина повдига!"

"Ние нямаме страхове от вас. Мислим, че противопоставянето, омразата води до разпалване на долни страсти и сплотяване на тълпи и отговорност на политиците е да го предотврати", заключи той.

И преди това се закани да поиска оставката на водещия заседанието Кирил Цочев, който го прекъсна, че говорел неща, нямащи отношение по темата.

Наложи се да стане Йордан Цонев, за да обясни на зам.-председателя от АБВ, че ораторското майсторство е задължително за депутатите.

"Употребата на изразни средства, метафори е нашият инструментариум. Той излага тезата си, това е наложително за един добър оратор, какъвто е д-р Кърджалиев, по воля божия други са лишени да бъдат оратори, от тази дарба и използват такива изрази като "горили", намекна за изцепката на патриота Байрактаров отпреди два дни.

Съпартиецът на Кърджалиев обърна внимание на Цочев, че словото на колегата му е било всичко друго, но не и обидно, "достатъчно изящно и литературно поднесено, за да му се възхитите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във